Uncategorized

Pompoensoep met kip en baharat-specerijenmix

Volgens mij vliegen rond deze tijd de pompoensoepen ons allen om de oren. Neemt niet weg dat deze er nog prima bij kan. Deze soep heb ik nu al meerdere keren gemaakt maar ik vergat er telkens een foto van te maken. Omdat ik het recept toch wilde delen heb ik letterlijk tijdens het eten nog snel een foto gemaakt. Soms gaat het recept voor de mooiere foto.

De zoetigheid van de pompoen en uien en het kruidige van de specerijenmix zorgt voor een lekkere warme wintersoep. De pasta en kip maken het een goed vullende maaltijdsoep.

Ingrediënten:

kruidenmix:**
1 tl paprikapoeder (zoet)
2 tl zwarte peper
2 tl komijn
1 tl koriander gemalen
1 tl nootmuskaat gemalen
1/2 tot 1 tl gemalen kruidnagel
1, 5 tl kardemon poeder

Voor de soep:

800gr schone pompoen (Neem een pompoen van rond de kilo)
3 uien
3 teentjes knoflook
1,5 liter kippenbouillon
500gr kipfilet
150gr pasta orzo (vogeltongetjespasta)
3 el olie

voor de soep:
1 tl baharatmix**
1 tl kurkuma
zout naar smaak (bouillon is al zout!)

Voor de kip:
1 tl mix
1 tl harissapoeder of chilipoeder of cayennepepper

Bereidingswijze:

We beginnen met de kruidenmix, neem de kruiden en mix ze… dat was het.
Máár het kan altijd lekkerder, als je gebruik maakt van ongemalen specerijen rooster deze dan kort totdat hun geur vrijkomt en vermaal ze tot poeder wanneer ze zijn afgekoeld.  Bewaar de kruidenmix in een afgesloten bakje.

Vervolgens kunnen we beginnen met de soep. We beginnen met het pellen en fijnsnijden van de uien en knoflook, Dan nemen we een pan en fruiten de ui&knoflook in 1el olie doorzichtig. Ondertussen snijden we de pompoen in kleine blokjes en voegen deze vervolgens toe aan de uien. Na de pompoenstukjes kort aangebakken te hebben voegen we de warme kippenbouillon toe en brengen de soep aan de kook. kook de pompoen 20 minuten of totdat deze gaar is.

Ondertussen tijdens die 20 minuten bakken we de pasta riso in 2 el olie mooi goudbruin en leggen deze apart, gooi de olie niet weg want daar bak je zo de kipstukjes in. Snij de kipfilet in blokjes van 2 *2 cm, kruid ze met de 1tl baharatmix en 1 tl harissapoeder en bak ze in de olie goudbruin en gaar.

Controleer of de pompoen gaar is, voeg dan de baharatmix, kurkuma en evt zout toe. Pureer de soep zeer fijn.
Voeg de pasta orzo toe en breng terug aan de kook, wanneer de soep kookt zet je het vuur uit, de pasta zal in de hete soep verder uitzetten.

Serveren:
Je kan de soep serveren in diepe borden en daar vlak voor het serveren de warme! kipstukjes aan toevoegen. Of je mengt de kipstukjes met de soep en serveert alles tegelijk.
Een beetje yoghurt of room past er prima bij.

*Je kan natuurlijk ook een baharat specerijenmix kopen in de winkel. Ik heb zelf nu eenmaal veel specerijen in huis en hou niet van een sterke kruidnagelgeur. Het voordeel van zelf mengen is dat je de mix kan aanpassen naar je eigen smaak.
** Het ligt aan jezelf hoe kruidig je de soep wilt maken. begin met 1 tl en voeg eventueel meer toe wanneer je de soep kruidiger wilt hebben.

4 Comment

 1. Hoi Sophie.
  Nou nee niet altijd, wel vaak.
  Goh je zet mij wel aan het denken zeg….

  Als ik zoals hier de specerijen eerst rooster dan vind ik ze zelf lekkerder om ze aan het eind toe te voegen.
  Maar daarnaast kook je een soep vaak wat langer dus om te voorkomen dat je soep te kruidig smaakt aan het eind vind ik het veiliger om de specerijen later in het proces toe te voegen. Dat is net zo met zout, door het (in)koken kan het te zout worden. Je hebt dan meer de controle over de uiteindelijke smaak.

  Maar hele specerijen zoals laurierblad bijvoorbeeld voeg ik wel weer eerder toe. Een snelle soep/bouillon kruid ik dan wel weer van te voren.

 2. Heerlijke soep!! Ik heb het wel aangepast door eerst de kip te bakken met wat van de baharat en daarna het recept verder gevolgd. Ik heb het niet gepureerd Verder nog kikkererwten aan toe gevoegd en koriander net voor het serveren. De pasta orzo heb ik vervangen door 75 gram quinoa omdat ik dat niet in huis had. Het is een heerlijk maaltijdsoep geworden!! Groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.