Deegwaren Hartige broodjes Ramadan Uncategorized

Lemsemmen gevuld met aardappel en ‘la vache qui rit’.


Er heerst nogal wat angst rondom het maken van lemsemmen en dat is niet onterecht. Wat zijn het toch enge dingen die niet altijd doen wat je wilt. Als ik ooit een prof ben zal ik er een uitgebreid artikel over schrijven en die kan je waarschijnlijk zo rond 2050 verwachten. Je lemsemmen-zelfvertrouwen daalt  à lá minute als een Hajja (oudere 1ste generatie) binnen no-time een bord vol met xxxxxxxl lemsemmen neerzet die heerlijk zacht, knapperig, zoutig, roomboterig zijn. Ooit lieve mensen zal ik dat ook kunnen.

Ondertussen heb ik natuurlijk toch een paar verhoudingen gevonden die zorgen voor lekkere lemsemmens. Deze variant onstond toevallig tijdens een vakantie in Marokko. Om de een of andere manier mislukte mijn succesrecept elke keer, echt elke keer. Na wat wijzigen kwam ik toch op een deegrecept die lekker was en met de ingrediënten die voorhanden waren ontstond de aardappelvulling. Ingrediënten deeg:
300gr fijne griesmeel
200gr bloem
1/2 tl verse gist
1tl zout
250-300ml lauwwarm water

Ingrediënten vulling:
600 gr kruimige aardappelen
6 puntjes smeerkaas van ‘La vache qui Rit’ of 100 gr roomkaas
2 el verse bladpeterselie
naar smaak pulbiber of chiliflakes

 


Voor het vormen 100 ml zonnebloemolie


Bereidingswijze:
Los de gist op in 100ml lauwwarmwater. 
Meng griesmeel, bloem en zout. Maak vervolgens een kuiltje in het midden en giet daar het gistwater in.  Roer vervolgens vanuit het midden het bloem/griesmeelmengsel met het gistwater. Voeg dan vervolgens een beetje voor beetje de overige water toe terwijl je stevig blijft doorkneden. Het deeg dient elastisch en zacht te zijn. 
Laat het dan rusten.

Schil de aardappelen, snijd in blokjes en kook ze in zout water gaar. 
Giet de blokjes vervolgens af en prak ze samen met de smeer- of roomkaas tot een mooie pure. 
Snijd de bladpeterselie fijn en roer deze samen met de pul biber door de aardappel-kaas puree.
Laat afkoelen.


Vullen van de lemsemmen.
Olie je handen zodat je prettiger kan werken.Neem het deeg en verdeel deze in 6 tot 8 bolletjes.
Verdeel het aardappelmengsel in evenveel delen als je bolletjes hebt.
Verdeel wat olie over je werkplek (dienblad) en over de bol deeg, druk deze plat en duw dan voorzichtig uit tot een dunne plak. Gebruik hiervoor genoeg olie en duw niet te hard anders scheurt het deeg. Je gaat voor een mooie dunne deeg, maar laat het deeg in het midden niet te dun worden aangezien je daar de vulling op legt.
Verdeel de vulling over het midden van het deeg, laat aan alle kanten zo’n 10 cm over. 

En nu gaat het vouwen beginnen (sorry dat ik geen foto’s heb): Je hebt nu een lap dunne deeg voor je neus met in het midden de aardappelvulling. Neem de rechterdeel van de lap en sla deze over de vulling, Neem nu het linkerdeel en  sla deze over de net omgeslagen rechterdeel. Nu heb je dus een lange rechthoek. Sla de onderkant over het midden en vervolgens de bovenkant over het midden. 
Je hebt nu een vierkant. Smeer een dienblad in met olie en leg daar je lemsemmen op, laat rusten terwijl je verder gaat met de overige deegbollen.

Verwarm een koekenpan (anti-aanbak), een gietijzeren steelpan of een Marokkaanse mekla-pan. Laat deze op hoog vuur goed heet worden en zet het vuur vervolgens zachter. Neem een gevulde lemsemmen en druk deze met olie voorzichtig uit tot 1cm dikte. Bak vervolgens aan beide kanten goudbruin, hou het vuur vooral laag anders verbranden ze.

Serveer ze met soep en een salade. Je kan ze ook in kwarten snijden en serveren als hapje.


ps. als je echt niet begrijpt hoe je ze dient te vouwen, kijk dan eens op youtube/google.
pss. voor de profs onder ons, omdat ik gist gebruik gebruik ik geen 2 lappen deeg bij deze variant. Door het rijzen ontstaat er vanzelf een bescherming om de vulling heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.