Uncategorized

Couscous cake met nootjes

Voor de foodblogswap van Februari mocht ik iets koken van  ‘Koken.blog.nl’, deze site kende ik vooral van de handige kookboekbesprekingen. Er staan daarnaast ook tientallen interessante recepten op, iedereen kan er wel een recept vinden die bij hem of haar past.
Zo zocht ik zelf ook naar een recept die bij mij past, iets met groenten of iets Marokkaans. Zoals je al zal merken heb ik die ook gevonden. Ik ben alleen soms erg sceptisch als het gaat om recepten  die om de een of andere manier iets te maken hebben met de Marokkaanse keuken. Hoewel de Marokkaanse keuken ontzettend divers is zijn er genoeg voorbeelden van recepten waarbij ik denk ‘kaneel en amandelen toevoegen maakt het niet meteen Marokkaans hoor” en dan ga ik niet eens beginnen over de ‘couscous tajine’ van de bekende bouillonblokmerk.

Dus toen ik het recept van een couscouscake tegenkwam gingen de alarmbellen al rinkelen, hoezo een cake van couscous a gekkerds. Het bleek een gevalletje ‘kijk eerst even verder dan je neus lang is’, want toen ik eenmaal het recept doorlas dacht ik dit is gewoon seffa van couscous (zoete couscous) en laat seffa nou één van mijn lievelingsgerechten te zijn.  De rozijnen, nootjes en oranjebloesemwater erbij vind ik net zo heerlijk.

Voor 4-5 personen

Ingrediënten:
* 250 gr couscous (fijne korrel)
* 4 el hazelnoten
* 4 el amandelen
* 4 el pijnboompitten (had ik niet in huis, ik gebruikte walnoten)
* 2 el room boter
* 2 el oranjebloesemwater
* 150 gr bruine suiker (vb rietsuiker) 
de suiker heb ik gemalen tot grove poeder en gedeeltelijk vervangen door honing zodat de ‘cake’ wat beter bleef plakken.

* 1 tl gemalen kaneel
* 150 gr blanke rozijnen
* boter of olie om in te vetten
* 4 el bloemsuiker (en wij noemen dat poedersuiker)
Bereidingswijze:
Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzingen en laat afkoelen.
Zoals sommige lezers al zouden verwachten, ik heb gewoon couscous gestoomd volgens de traditionele bereiding en tijdens het stomen gebruik gemaakt van boter (oudi, geklaarde boter) i.p.v. olijfolie.
[Het snelste gaat dat door de couscous op een plaat uit te spreiden.]
Rooster de noten in een droge koekenpan. 
Doe de couscous met boter en oranjebloesemwater in een ruime kom. Meng ook suiker, kaneel, rozijnen en de geroosterde noten door de couscous.
Vet een cakevorm in met olie of boter en bestrooi met ruim poedersuiker. Druk het couscousmengsel in de vorm, druk stevig aan en laat een paar uur opstijven in de koelkast. 
Haal voorzichtig uit de vorm.
Ik heb de vormpjes bedekt met plasticfolie, ik kan ze er dan weer makkelijk uithalen en voorzichtig de folie ervan halen. 
Tip: Je kunt een laagje granaatappelstroop (ook bij de Mediterrane winkel) over de plakjes cake schenken en deze garneren met gehakte pistachenoten.
Met poedersuiker en/of kaneel en gehakte nootjes garnerenBron:
“Vrijdag couscousdag van Rachida Ahali” via Koken.blog.nl

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *