Uncategorized

Snickerkoek

Ik kreeg na aanleiding van het recept van de dadel/pinda rol een mailtje met de vraag of ik misschien ook het recept voor de marmerkoek/snickerkoek wou geven. 
Maar natuurlijk wil ik dat wel! Was het helemaal vergeten. Ik maak de snickerkoek/marmerkoek altijd met stroop ipv gecondenseerde melk. Wij houden thuis gewoon niet van de gecondenseerde melk versie en houden van een wat meer stevige en crunchy koek. Dus toen ik opzoek ging naar iets anders las ik al dat honing gebruikt kon worden maar de gouden tip kreeg ik ooit van het lid ‘serenity’ op marokko.nl. Zij gaf aan dat stroop ook goed bindt en dat het de koek een lekkere karamelachtige smaak geeft. Uitgeprobeerd en sindsdien maak ik het ook zo, je kunt natuurlijk ook gewoon gecondenseerde melk (1blik) gebruiken of honing. Er zijn ondertussen vele variaties van dit koekje: met pindakaas i.p.v. pinda’s, met of zonder koek erin, met kruiden erin etc.. 
Omdat wij dus van een meer crunchy koek houden maal ik de pinda’s niet helemaal fijn en gebruik ik altijd gemalen biscuit.Nodig: Ronde vorm van (30-32cm) of een normale ovenbakplaat.
Ik heb thuis van die grote ronde bakvormen, die je wel eens bij Turkse winkels ziet liggen. In zo’n vorm maak ik deze koek altijd, maar je kan hem prima in twee 24cm vormen maken of op een ovenbakplaat. Je moet alleen opletten dat de hoogte van je koek afhangt van de grote van je vorm.

Afhankelijk van de grote krijg je 40-50 koekjes hieruit.

Ingrediënten:
500 gram pinda’s,
ongeveer 300 gram biscuit
1tl kaneel en gember of speculaaskruiden (voor dat extraatje!)
4/5 pot suikerstroop/keukenstroop (vind je in de winkel vaak naast de appelstroop, bij het broodbeleg)
extra:
400 gram chocolade kleur 1 (melk)*
75 gram chocolade kleur 2 (wit)

Bereidingswijze:
– Maal de pinda’s en biscuit zo fijn als je wilt. Hangt dus van je smaak af, op de foto zie je dat ik ze grof gemalen heb. Dan heb je nog zo’n bite
– meng alles samen met de stroop, dit is echt even een irritante klus en heel plakkerig. Meng het tot je er bijna een bol van kan maken. Als je teveel gebruikt, dan blijft het plakkerig en wordt het hard… maar als je te weinig gebruikt dan gaat het brokkelen. Ik maak dus niet de hele pot leeg ongeveer 4/5 is genoeg
– Neem je bakvorm doe daar plastic folie in. Druk het mengsel er goed in. Om een egale bovenkant te krijgen, kun je de achterkant van een lepel in water dopen en het daarmee glad maken. Laat het even hard worden in de koelkast.
– Smelt de helft (200gr) van chocokleur 1 en smeer dit over het mengsel. Laat nu rustig hard worden. – Draai je koek om. Dit gaat het makkelijkst door een grote bord te nemen, deze op je vorm te leggen en dan om te draaien. Smelt de andere helft van de chocolade, smeer het erover en smelt de andere kleur chocolade om mee te versieren.
– Voor het versieren maak je rechte lijnen horizontaal en vervolgens ga je verticaal met een sateprikker zacht drukkend door die lijnen heen. Die strepen trek je dan om en om naar je toe en van je af. 
– Laat weer hard worden.
– Om te snijden laat je het op kamertemperatuur komen. Gebruik een scherpe, stevige mes die je telkens in lauwwater doopt. Je moet wel kracht zetten en niet rustig gaan zitten snijden. Het is krokant dus de kans dat je chocolade breekt is groot. Niet bang zijn en goed ‘hakken’.

* Ik zelf vind melk chocolade als laag het lekkerst met de witte chocolade als versiering, andersom is vaak heel zoet.

8 Comment

 1. sorry voor mijn ontzettend late reactie, maar naar mijn idee lijkt me hazelnoten prima. Je kan uberhaupt elke noot nemen, ik kan me niet voorstellen dat er er een noot niet samengaat met zoet&chocolade.

  maar (geroosterde) hazelnoten lijkt me een lekkere vervanger.

 2. Hoi Fatima,
  Al jaren geleden heeft een collega van mij me iets lekkers gegeven. Wat leuk, zei ik en vroeg haar wat het was. Ze gaf het geen naam maar vertelde me wel hoe je het maakt. Ik denk dat het dus snickerkoek heet. Ik weet wel dat mijn mixer bijna vastliep bij het malen van de pinda's en dat mijn zoon toch met enige regelmaat vraagt of ik het weer ga maken. Maar ja,dat heb je met bloggen, dat wil je toch vaak weer wat nieuws. Ik ben vaker bij je gaan neuzen en zo belande ik vandaag weer bij jouw. Noemen ze dit in Marokko ook echt snickerkoek? Mijn collega is al een tijdje ergens anders gaan werken, ik kan het haar niet meer vragen. Groetjes en bedankt voor je heerlijke recepten.
  http://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2011/09/marokaanse-zoetigheid.html
  (omdat ik geen naam wist, noemde ik maar Marokkaanse zoetigheid 😉
  Carola

 3. Dag Carola,

  wat een leuk verhaal en graag gedaan natuurlijk!

  Nee het heet geen snickerkoek, ik ken het in marokko als 'koekje met pinda en chocolade'. In nederland noemt men het vaak 'marmerkoek', om de decoratie die je aanbrengt aan de bovenkant.
  Omdat deze koek met stroop smaakt als een 'snickers' reep ben ik (en anderen) deze variant snickerkoek gaan noemen. De variant met gecondenseerde melk noem ik vaak marmerkoek.
  Als je een liefhebber van zulke smaken bent dan zal de dadel-pindarol (zie link in de tekst) zeker in de smaak vallen bij jou.

  Ik heb het verhaal gelezen op jouw blog, wat leuk zeg en grappig dat jij de pinda's nogmaals roostert… ga ik ook eens een keer proberen 😉 en zo leren we weer nieuwe dingen elkaar. Maar wat betreft de koek van jouw collega, ik denk dat als je mijn recept volgt maar dan met honing of gecondenceerde melk je hetzelfde resultaat krijgt als die van jouw oud-collega.
  En de chocolade op de koek smeren ipv plakken!

  succes en groetjes,
  Fatima

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.