Koekjes

Traditionele fekkas koekjes met amandelen en rozijnen

Marokkaanse biscotti worden ze wel eens genoemd maar waarom noemen we biscotti niet gewoon Italiaanse fekkas ­čśë ?┬á

Wisten jullie dat deze lekkere koekjes eigenlijk een best rare naam hebben? Fekkas deelt namelijk hetzelfde netwerk(stam/root) als de Marokkaanse woorden voor stress en frustraties. Wie het bedacht heeft geen idee maar ik denk dat mensen gefrustreerd raakten van het snijden van de koekjes waardoor ze deze naam bedachten. Of misschien zijn ze ontstaan uit frustraties na een mislukt recept? Ik ben oprecht nieuwsgierig dus als iemand enig idee heeft deelt dat vooral met mij.

Ik hoop dat iedereen nu begrijpt dat wanneer je zegt ‘Ik hou van fekkas‘ ┬áje als lollige antwoord kunt krijgen ‘ Hiya ka t-fksi bzaf‘ (Je stresst zeker veel/frustreert je zeker vaak).

Tijdens het koken en bakken luister ik vaak naar muziek en bij dit koekje stond het volgende liedje op repeat ‘klik en dans’

Ingredi├źnten:

Basis:
500 gr bloem
3 eieren
75ml olie
25 ml goede!! oranjebloesemwater (geen aroma)
150 gr suiker
7 gr bakpoeder
snuf zout

Smaakmakers
100 gr grof gehakte amandelen
50 gr rozijnen
25 gr sesamzaad
10 gr venkelzaad

Ik geef heel bewust een basis en daarnaast de smaakmakers. Je kan namelijk zelf beslissen wat je wilt gebruiken en hoeveel je ervan wilt gebruiken. Dit is een redelijk traditioneel recept waar de 4 smaakmakers worden gecombineerd, erg lekker en zeker een aanrader. Wil of mag jij 1 van de smaakmakers niet dan hoef jij die niet te gebruiken.  De reden waarom ik spreek over goede oranjebloesemwater is dat de aroma-flesjes te sterk zijn in vergelijking met oranjebloesemwater. Dus als jij een flesje hebt met aroma ruik dan even hoe sterk deze is en vervang eventueel een deel van de ml met water ipv oranjebloesemwater. Mocht je niet van de smaak of geur houden dan kan je het prima vervangen met water of wellicht sinaasappelsap. En tenslotte hak ik de amandelen grof omdat dat makkelijker is wanneer je de fekkas gaat snijden. 

Nou laten we dan maar beginnen.

Klop de eieren los en meng deze samen met de olie, oranjebloesemwater, suiker en zout.
Voeg vervolgens de amandelen, rozijnen, sesamzaad en venkelzaad toe. Roer alles goed door.
Voeg de bakpoeder toe en vervolgens de helft van de bloem. Blijf roeren terwijl je rustig de rest van de bloem toevoegt. Het kan zijn dat je tot 25 gram minder of meer bloem nodig hebt, hier moet je echt je vingers en ogen gebruiken als weegschaal.  Je moet een zachte deeg krijgen die niet meer plakt. Het deeg hoef je niet stevig te kneden, als het klaar is is het klaar.

Verdeel het deeg in 3 tot 4 delen en rol tot staven. Nu moet je even vooruit denken: Hoe wil jij jouw fekkas hebben? Klein en rond? Of misschien hoog en breed? Bij het vormen van de staven kan je al zien wat het eindproduct gaat worden, de staven zullen bij het bakken een beetje uitzetten maar niet extreem veel. 

Besmeer de staven deeg met een losgeklopt eitje. Optioneel kan je een eigeel loskloppen met een beetje koffie zodat je een fekkas een mooie donkere kleur krijgen. Je mag ze nu ook versieren als je dat leuk vind, het is vooral leuk als je jouw fekkas later wat dikker gaat snijden.

Bak de staven in een voorverwarmde oven (180c) ongeveer 10 a 15 minuten.  Dit is de eerste keer bakken en het doel hiervan is dat het deeg gaat rijzen, de koekjes half gaar worden en vooral ook dat de buitenkant gaart. Ook hier is het naar gelang smaak hoe licht of donker je ze wilt hebben.  Zolang de buitenkant maar stevig aanvoelt is het goed.

Nu komt er iets belangrijks. Wanneer je de staven uit de oven haalt bedek ze dan met een schone theedoek die je een beetje nat hebt gemaakt. Laat de staven VOLLEDIG afkoelen. De staven zijn warm en garen nog een beetje door en door de doek te gebruiken worden ze niet te hard/droog.

Wanneer de staven zijn afgekoeld ga je ze snijden. Neem hiervoor een scherpe mes en vergeet niet: Snijden en niet hakken. Als je rustig snijd met heen- en teruggaande bewegingen heb je een veel kleinere kans op afgebroken koekjes. En hoewel al die stukjes die vallen ontzettend lekker zijn is het wel zonde van de mooie koekjes. Dus rustig snijden en leg ze vervolgens weer terug op de bakplaat. Hoe dun of dik mag je zelf kiezen. Ik hou van dunne fekkas koekjes, zo voel ik mij ook minder schuldig als ik er meer dan 3 achter elkaar opeet. 

Bak ze vervolgens weer ongeveer 7 a 10  minuten op 190c, met onder en bovenwarmte Dit is heel erg afhankelijk van jouw oven, ga dus niet weg maar controleer om de zoveel tijd of ze mooi bruin zijn.

Laat onbedekt volledig afkoelen en zet alvast een pot thee klaar.
Geniet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.