Roasted cauliflower with roasted garlic tahini sauce
Groenten Salade Vegetarische gerechten

Geroosterde bloemkool met een geroosterde knoflook en tahinisaus

Op het moment dat je begint met het roosteren van bloemkool wil je echt niks meer anders. Bloemkool vind ik an sich al erg lekker maar wanneer je ze roostert gebeurt er iets spannends, de ‘kool’ geur en smaak verdwijnt en daarvoor in de plaats krijg je een meer notige smaak. Geroosterd zijn de bloemkoolroosjes al lekker maar met de saus en toppings ontstaat er een geheel nieuwe dimensie die je doet vergeten dat we het over bloemkool hebben.

Leuke aan dit gerecht is dat de geroosterde bloemkoolroosjes  ook heerlijk smaken met wat sla in een wrap. Als je daar zin in hebt rooster de bloemkool dan nog iets lange door, besmeer wrap of arabisch platbrood met de tahinisaus (gemaakt zonder water) en verdeel er naast de bloemkool wat sla komkommer en ingemaakte groenten over. Rol op en geniet.Ingrediënten

Bloemkool:

1 bloemkool
1 eetlepel olijfolie
1/2 theelepel kurkumapoeder
1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel korianderzaadpoeder
1/4 tl zout
1/4 tl chilipoeder/cayennepoeder
3 tot 5  ongepelde tenen knoflook

Saus:
60 ml tahini
sap van 1 citroen (50 ml)
2 eetlepels water
snufje zout
1 theelepel honing (of 1/2 tl citroen)
optioneel: een beetje zeer fijngesneden peterselie

Toppings:
2 eetlepels pijnboompitten
2 eetlepels granaatappelpitjes
2 eetlepels grof gesneden peterselie.
1 ui
2 eetlepel neutrale olie

Bereidingswijze:

Voor de bloemkool.

Meng de specerijen met elkaar.

Breek de bloemkool in kleine roosjes, besprenkel met de olijfolie en hussel ze om. Bestrooi ze dan met de specerijenmix. Verdeel over een bakplaat en leg de ongepelde teentjes knoflook bij de bloemkool, deze ga je gebruiken bij de saus. Zorg ervoor dat de roosjes genoeg plek hebben.

Rooster de groenten in 25-35 minuten gaar in een voorverwarmde oven, heteluchtoven op 180c en overige ovens op 200c.  Schud de bloemkoolroosjes om de zoveel tijd even om zodat ze overal even mooi bruinen.

Wanneer de bloemkool aan het roosteren is kun je alvast de toppings voorbereiden.

Snipper de ui fijn. Verwarm olie in een kleine pan en bak daarin eerst de pijnboompitten goudbruin, pas op ze mogen echt niet verbranden! Haal de pitten uit de olie en laat uitlekken op een vel papier. Bak daarna op hoogvuur de gesnipperde ui, deze mag wel iets donkerder worden, laat ze vervolgens ook uitlekken.

Voor de saus meng je alle ingrediënten samen tot een mooie saus. Niet te dik, niet te dun.  Wanneer de bloemkoolroosjes gaar zijn, zijn als het goed is ook de knoflooktenen lekker zacht. terwijl de bloemkool afkoelt moet je de knoflooktenen uitpersen. Ze zijn heerlijk zacht dus dat gaat heel makkelijk, prak ze nog even met een vork tot een fijne crème en meng met de tahinsaus. Proef of de saus op smaak is.

Wat je nu kan doen is afhankelijk van jouw voorkeur. Je kan de geroosterde bloemkoolroosjes met alle saus mengen, serveren op een groot bord en bestrooien met alle toppings. Of je mengt de bloemkoolroosjes met de helft van de saus en giet de rest van de saus er net voor het serveren over.

Smakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.