Groenten Vis Vlees, gevogelte en vis

Risotto met venkel en citroen

De meeste mensen hebben een ‘als ik alleen ben, eet ik het liefst… ‘ gerecht. Jij toch ook? Als er niemand mee-eet en jij hebt carte blanche, wat ga jij dan eten?

Ik maak dan risotto, of het nu een basisversie is of opgeleukt met wat groenten, met risotto maak je mij blij. Ik heb dit keer letterlijk tijdens het eten, hardop, zonder grap tegen mijzelf gezegd: Wow, citroen en venkel zijn echt lekker samen. Bij veel venkelrisotto recepten bak of stoof je de venkel in de risotto zelf, ik vind gebakken venkel erg lekker dus daarom heb ik deze apart gebakken. Maar omdat ik de venkelstelen heb gebruikt in de bouillon krijg je een lichte venkelsmaak. Oh, de smaak combineert gewoon zo lekker.

De garnalen hoef je in principe niet te gebruiken de risotto is lekker met of zonder.  Ik had nog een paar ontdooide garnalen liggen en ze geven wel een zoetje aan de risotto.

Ik begrijp het helemaal wanneer bloggers aangeven dat ze eerst een foto maken van een gerecht, ook als ze nog niet weten of ze het lekker of blogwaardig vinden. Ik vergeet dat wel eens, zoals bij deze risotto. Ik eet mijn risotto namelijk liever wat smeuïger dan op de foto hierboven. Alleen is bovenstaande een foto van de restjes, voor 1 persoon koken is een kunstje die ik nog moet leren blijkbaar. Wat als voordeel heeft dat er genoeg restjes zijn voor een foto.

Hoe dan ook, maak deze risotto!

Ingrediënten

 • 1/2 ui
 • 1 teen knoflook
 • 3 el olijfolie
 •  150 gr risotto rijst
 • 150 ml witte druiven- of appelsap
 • 500 ml groentebouillon (of negeer de sap en gebruik 750ml bouillon)
 • 1 citroen, rasp en sap
 • 25 gr geraspte parmezaanse kaas
 • 25 gr roomboter
 • 3 stuks venkel
 • 2 el olie
 • peper en zout
 • extra: Parmezaanse kaas naar smaak.

Bereidingswijze:
Begin met de voorbereiding waarbij je ui en knoflook heel fijn hakt.
Verwarm vervolgens de bouillon op laag vuur met de harde stukken venkel. Snij de rest van de venkel in dikke plakken, ongeveer 4 of 5 plakken per venkel. Dit is afhankelijk van de dikte van de venkel. Een beetje zout en peper erop en bak ze in de olie aan beide kanten mooi bruin.

Ondertussen neem je een ruime steelpan en bakt daarin de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Mocht je zin hebben in garnalen dan kan je die nu meebakken zodat ze hun smaak afgeven aan de olie. Haal ze dan uit de olie en leg apart. Bak de rijst met de ui-knoflook en bak ze een minuut mee.  Vervolgens voeg je al roerend een opscheplepel bouillon toe aan de pan. Voeg de volgende pas toe wanneer al het vocht is opgenomen. Wanneer je een zacht sissend geluid hoort weet je dat je de volgende lepel kan toevoegen.  Vergeet niet om tussendoor ook de venkelplakken om te draaien.

Wanneer alle bouillon is opgenomen of wanneer de rijst gaar is, dit laatste kan je gewoon testen door een rijstkorrel te proeven, dan ben je klaar. Ieder heeft zijn eigen voorkeur als het gaat om risotto, je mag dan ook zelf beslissen hoe nat je je risotto wilt eten.

Maak de risotto af door er de geraspte Parmezaanse kaas, citroenschil en roomboter door te roeren. Laat 5 minuten staan en serveer samen met de venkel en eventuele garnalen.
Serveer en rasp er nog een beetje parmezaan over.
Smakelijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.