Groenten Salade

Aardappelsalade met romige chermoula dressing.

Deze aardappelsalade is momenteel mijn favoriet, normaal maak ik deze pas na de zomer wanneer ik mijn eigen aardappelen oogst alleen kan ik de drang momenteel niet weerstaan. Hoe dat komt? Nou door de combinatie tussen de aardappel zelf en de romige maar ook spicy chermoula dressing. De dressing kan je natuurlijk bij meer salades gebruiken of als saus bij bijvoorbeeld een hamburger. Er zijn zoveel mogelijkheden met aardappelsalades. Je kunt het je zo makkelijk of moeilijk maken als je wilt. Zoals bijvoorbeeld deze iets pittige aardappelsalade   of deze met munt en feta.   Het punt is dat ik vaak fases heb waarin ik een aardappelsalade op 1 bepaalde manier wil eten.

Omdat je eigenlijk alleen maar aardappels gebruikt is het zoooo belangrijk om te kiezen voor heerlijke nieuwe wat kleinere aardappels die vastkokend zijn. Want die aardappels zijn al lekker zonder iets, gewoon gestoomd of gekookt met een beetje zout en je kan er al niet van afblijven.  Ze hebben zo’n lichte zoete nasmaak en dat is echt lekker en past dus perfect met de toch wat pittige chermoula dressing. Ik heb vaak gebruik gemaakt van eigen aardappels, dat zijn de voordelen van de moestuin. Al durf ik niet te zeggen welke variant ik nu gebruik. Hoewel ik elk jaar heel netjes bezig zijn met bordjes en systemen raak ik halverwege het seizoen de overzicht altijd kwijt. Had ik nu de ‘ Frieslanders’ in deze kist gelegd of juist de ‘Eba’?  Maar gelukkig heb je ook lekkere aardappels te koop. De geelschil krielaardappelen van de lidl zijn bijvoorbeeld perfect voor dit recept.

Verder,

wat betreft de chermoula dressing, gewoon doen! Ik weet dat je misschien denkt dat dit een rare combinatie is maar het is het echt waard. Het romige met de pittige kruiden en de overige frisse smaken zullen ervoor zorgen dat je helemaal verlief gaat worden op deze dressing.  Een restje dressing kun je prima een paar dagen bewaren in de koelkast en gebruiken bij bijvoorbeeld een salade of broodje met gegrilde kip.

 

Ingrediënten:
1 kg aardappelen

Dressing:
3 el mayonaise
1/2 el olijfolie
1 el citroensap
1 teen knoflook
snuf peper
1/2 tl komijn
1/2 tl zoete paprikapoeder
1/2 ell fijngesneden koriander
1 el fijngesneden peterselie
snufje zout

optioneel:
Fijngesneden sjalot
1/2 tl cayennepeper

 

Bereidingswijze:

Was en/of boen de aardappels goed schoon, snij in gelijke stukken. Kook of stoom ze gaar. Ik vind ze gestoomd heerlijk. Laat ze vervolgens afkoelen.

Je kan de dressing op 2 manieren maken. Of je snijd peterselie, koriander en ui fijn en raspt de knoflook. Om ze daarna goed te mengen (het liefst klop je het even op met een garde) met de andere ingrediënten. Maar je kan ook alle ingrediënten behalve de mayonaise in een keukenmachine fijnmixen en vervolgens de mayonaise eraan toevoegen.

Meng vervolgens de mayonaise met de afgekoelde aardappelen en serveer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.