Lebanese stuffed cabbage leaves malfouf
Groenten Vlees Vlees, gevogelte en vis

Malfouf (mahsi) Gevulde koolbladeren met rijst, gehakt en citroen

Ik las eens een reactie van iemand die zei:

Het ziet er niet uit, het heeft een zuurtje, ruikt naar vet en knoflook maar het is zo lekker. 

En diegene heeft absoluut gelijk.

Deze malfouf, gevulde koolbladeren, krijgen niet de schoonheidsprijs en voor sommigen zijn het hele aparte smaken maar eenmaal gewend kan je niet stoppen met eten. Malfouf is de term die men in de meeste Arabische landen gebruikt voor gevulde koolbladeren. Zowel de kool als het gerecht zelf staan bekend als malfouf. En met meeste Arabische landen bedoel ik de landen uit het Midden-Oosten zoals Syrie, Irak, Palestina en Libanon.  Deze gevulde koolbladeren met lekker veel citroen, knoflook en de specerijen is gebaseerd op de Libanese manier.

Wat betreft de rijst, ik heb deze rolletjes zowel met basmati als met een rijst met korte korrel geprobeerd en de laatste heeft mijn voorkeur. Je kan in principe elke korte korrel rijst gebruiken van sushi, paella, Egyptische tot Turkse.

Wil je liever iets anders vullen?
Kijk dan eens naar deze uitleg hoe je druivenbladeren vult of vul gedroogde aubergines of paprika’s.

Afhankelijk van de kool krijg je hier ongeveer 40 rolletjes uit. Het klinkt veel maar is het echt niet.

Ingrediënten:

1 kool, spits , groen of wit

vulling:

250 gr gehakt (mag vettig zijn :D)
125 gr rijst
3 el olie
1 sjalot of kleine ui
1 teen knoflook
1 tl piment
1/2 tl kaneel
1/2 tl gember
1 tl peper
1/2 tl zout
1/2 tl nootmuskaat
1 tl komijn
(specerijen kun je vervangen door een kant en klare 5spice/7spice mix)

Kookvocht:

2 citroenen of meer
350-400 ml water of tot de koolrolletjes bedekt zijn
5  el olijfolie
2 tl zout of 1 bouillonblokje
3 a 4 tenen knoflook

extra:

3 tenen knoflook om mee te koken
1 citroen in partjes voor bij het serveren.

Bereidingswijze:

Was de kool en verwijder het buitenste blad en verwijder de harde kern aan de onderkant. Om dat voor elkaar te krijgen snij je met een scherp mes rond de kern en dan kan je die er zo uittrekken. Breng in een ruime pan water aan de kook en leg daar vervolgens de kool in. De bladeren zullen vanzelf loskomen en dan kan je ze makkelijk uit de pan vissen.  Leg de bladeren in een vergiet om af te koelen. Heb alstublieft geen haast, wanneer de blad nog rauw is terwijl je die van de kool probeert af te halen is de kans dat ze breken groter. En wij willen liever geen gebroken bladeren.

Snij ui en knoflook fijn en bak deze in een beetje olie glazig.

Spoel de rijst af en meng met gehakt, ui, knoflook en de specerijen. Je kan de specerijen vervangen voor 5 of 7 kruiden kruidenmix. Kneed alles goed door en leg apart.

Zet een muziekje op of zoek iemand om mee te kletsen terwijl je gaat rollen.

Pak nu een koolblad en leg die voor je. Snij de harde nerf eruit, verdeel er ongeveer 1 kleine eetlepel vulling over en rol strak op. De uiteinden aan de zijkanten mogen open blijven en daarom is het belangrijk om de vulling niet teveel naar de uiteinden te verdelen.  Grote bladeren kun je eerst doormidden snijden.

 

Stapel de rolletjes op tot je klaar bent.

Optioneel:  Snij de overige tenen knoflook fijn en bak in de olie, op laag vuur, tot ze heerlijk geuren. Ik doe dit gewoon in de pan die ik daarna toch ga gebruiken om de rolletjes in te koken. Heb je hier geen zin in dan kun je de knoflook en olie ook gewoon rauw aan de pan toevoegen.

Voor het koken van de rolletjes is het handig om een brede pan te hebben, de rolletjes koken dan allemaal redelijk gelijk. Leg alle nerven op de bodem van de pan en verdeel de rolletjes over de pan. Ik voeg zelf altijd wat extra tenen knoflook toe die ik tussen de rolletjes in verdeel.   Meng het sap van de citroenen, zout of bouillonblokje als je die wilt gebruiken en giet over de rolletjes heen. Bedek ze vervolgens met water tot ze onderstaan. verdeel de knoflook met olie over de rolletjes, bedek met een groot bord en zet de pan op het vuur. Breng aan de kook en zet vervolgens op het laagste pitje, deze hoeveelheid heeft ongeveer 35-45 minuten nodig. Hou de pan gewoon een beetje in de gaten aangezien ze niet mogen droogkoken maar je ook niet wilt dat ze te lang op het vuur staan en de bladeren kapot koken.

Serveer lauwwarm met wat extra citroenpartjes en eventueel een beetje knoflook-yoghurt.

 

 

1 Comment

  1. Misschien een domme vraag maar de rijst moet vooraf gekookt worden en het gehakt geruld?
    Of gaart alles in de koolbladeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.