Bleuberry rolls with coconut
Deegwaren Zoete broodjes

Bosbessenbroodjes met kokos en een frisse glazuur

Het idee van deze broodjes komt van de bekende Scandinavische broodjesrecepten met bosbessen. In plaats van de kruidige specerijen die dan vaak worden gebruik zoals bij deze kardemonbroodjes, gebruik ik ditmaal de frisse smaak van citroen en kokos in combinatie met de bosbessen. Vaak worden voor soortgelijke bosbessenbroodjes de bosbessen een beetje geprakt en door het deeg heen gekneed. Als je dat wilt dan kan je dat met onderstaand recept ook doen.

Ingrediënten:

260 ml lauwwarme (kokos) melk
1 zakje gist (7gr)
70 gr suiker
75 gr boter zacht
1 ei
500gr bloem
25 gr fijngemalen kokos
7gr zout
vulling:

200 gr bosbessen
sap van halve citroen
50 gr boter
25 gr suiker

topping:

25 gr kokos
25 gr suiker

Bereidingswijze:

Meng melk met suiker en gist en laat even staan. Voeg dan het ei toe, de kokos, de boter, zout  en het ei en mix alles goed door. Voeg nu beetje voor bloem toe en kneed tot een samenhangend deeg. Het deeg zal nog een klein beetje plakken en dat is niet erg. Leg het deeg in een ingevette kom, bedek en laat rijzen op een warme plek tot het verdubbelt is. Dit duur ongeveer een uur.

Mix 25 gr met de boter boter tot een smeerbaar geheel.  Meng de rest van de suiker met de kokos

Kneed het deeg even kort door en rol uit tot een dunne plak van ongeveer 1,5 cm dik. Besmeer met de boter-suiker mengsel en verdeel de bosbessen er vervolgens over. Druk de bosbessen zachtjes in het deeg.

Rol vanuit de breedste kant op, doe dit op strakke stevige manier. Neem dan een scherp mes en verdeel de rol in 12 tot 16 stuks.

Vet je vorm in, gebruik een diepe ovenschaal waarin de broodjes nog kunnen rijzen. Bestrooi met de helft van de kokos-suiker mengsel en leg de broodjes erin. Zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben om te groeien.  bestrooi  tenslotte  ook de bovenkant van de broodjes met de suiker-kokos mengsel.  Laat de broodjes afgedekt nog 30 minuten rijzen en verwarm ondertussen de oven voor op 180c.

Bak ze goudbruin af. De broodjes zijn lauwwarm het lekkerst en worden nog iets lekkerder met een beetje poedersuiker erop. Wil je liever een glazuurtje erover?

Meng voor het glazuur  2 eetlepels (totaal 50 gr) roomkaas of mascarpone  met een eetlepel citroensap en ongeveer 80 gr poedersuiker. Decoreer de afgekoelde bosbessenbroodjes met het glazuur.

 

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.