baked liver and onions with moroccan spices
Vlees Vlees, gevogelte en vis

Gebakken kalfslever met ui

Tassanou, Tayrinou 

Waar men in het Nederlands het hart gebruikt om de liefde aan te duiden, zo gebruikt men in Marokko hiervoor de lever. Vooral in de amazigh talen (berbers) is ‘ tassanou, mijn lever’ een doodnormale liefkozing. Lever als emotionele middelpunt binnen het lichaam, alle emoties stromen door de lever en dan pas door de rest van het lichaam. Niet alleen liefde maar ook haat, wantrouw en ongerustheid worden in de lever opgeslagen. Ik kan nu al meerdere liedjes bedenken waarin men zingt  over een geliefde die iemand uit de lever heeft gesneden, waarvan de lever verbrand is of waarvan het aanvoelt alsof de lever gewurgd is. Gelukkig zijn er ook genoeg manieren om juist de liefde te vieren met je lever.Of je het nu uitspreekt richting een partner of naar je eigen kind, het is pure liefde.

Follow your heart, is dan eerder Follow your liver.

En dat gaan we dan ook doen met onderstaand recept met kalfslever.

 

 

Ingrediënten:

voor 4/5 personen (gebruik net als ik 2 pannen als het niet past)

500 gr verse kalfslever
4 grote uien
2 tl  paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
1/2 tl cayennepepper
1/4tl zout
1 el citroensap of azijn
snuf peper
3 el neutrale olie
naar smaak grof gesneden peterselie of koriander

optioneel: bloem om de lever in te wentelen

Bereidingswijze:

Ontvlies de lever en snij in plakken van ongeveer 2-3 cm dik. Verwijder vliesjes en vaten mocht je die tegenkomen en meng de plakken vervolgens met de specerijen en citroensap. Laat ongeveer 20-30 minuten marineren.

Begin met het bakken van de uien aangezien deze meer baktijd (10 min ongeveer)nodig hebben. Snij de uien in ringen, hussel ze los en bak ze in een beetje olie op midden hoog vuur. Roer om de zoveel tijd de uien om.

Wanneer de uien zacht zijn en al begonnen zijn te bruinen schuif je ze naar 1 kant van de pan. Zet het vuur hoger en voeg een beetje olie toe aan de lege helft van de pan.  Als je dat wilt kan je de leverplakken eerst door de bloem halen en dan bakken. Ik vind de leverplakken met of zonder bloem even lekker. Bak de leverplakken aan beide kanten 2 minuten, doe dan het vuur lager, zet een deksel op de pan en laat ze nog 4-5 minuten doorgaren. Mocht je ze meer rosé hebben, doe dan geen deksel op de pan.

Bestrooi voor het serveren met de peterselie en serveer er warm brood en komijn/peper /citroenpartjes bij. Ik neem zelf altijd een zachte griesmeel broodje, vul met lever en ui, pers er citroen bovenop en bestrooi met een beetje komijn. Heerlijk.

Zin in een ander lever recept? Kijk dan eens naar deze recepten leverfrietjes , gevulde aardappel met kippenlevers.

 

2 Comment

 1. Wat ben ik blij met dit recept! Normaal maakt mijn moeder dit voor me bij ikzertekort, maar nu is mijn moeder hier niet in de buurt dus kan ik het zelf maken! Bedankt voor het delen! Mijn moeder vertelde me laatst ook dat de ‘Madonna-houding’ bij voeden…niet voor niets zo gaat. Je kind bevindt zich dan loodrecht in een lijn precies tussen je hart en je lever. Wij zeggen om die reden ook ’tseenoe’ of ’teshwiet inoe’ tegen onze kinderen. Een oud vrouwtje uit de bergen van Issoufien waar we vandaan komen kwam een keer met deze ‘uitleg’. Mooi!

  1. Salaam Essma,

   wat interessant dat gedeelte om de Madonna-houding, dat wist ik dus niet. Ik kan überhaupt online niet zo heel veel vinden over het ‘ lever’ gedeelte maar het lijkt mij iets dat bij meer volkeren bekend zal zijn.

   Hoop dat het je gaat smaken en natuurlijk, graag gedaan.

   Groetjes
   Fatima

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.