Informatief Ramadan

Ramadan 2017: Hoe overleef je het eigenlijk?

Vandaag, 27 mei, is de Ramadan weer begonnen. Een maand waarin het draait om onthouding. Onthouding van de lekkere dingen in het leven. Zo schreef ik eerdere jaren over het spirituele en feestelijke van deze maand, dit jaar wil ik het even heel nuchter hebben over hetgeen waar het indirect allemaal om draait: Niet eten en drinken.

There may be people who fast and get nothing from their fast except hunger.

We staan bovenaan.

Bovenaan de lijst met landen die relatief lang vasten, niet iets waar ik nu superblij mee ben. Een vastendag bevat ongeveer 18 uur, 18 lange uren. En gezien de zon ook nog eens heeft besloten lekker te gaan schijnen de komende weken kun je je wel voorstellen dat vasten niet heel makkelijk gaat worden. But we can do it, mits we onze voeding aanpassen aan de nieuwe situatie. Door op je voeding te letten kun je het jezelf iets makkelijker maken. Hieronder staan een aantal tips. Gebruik ze, maar zie ze niet als verplichtingen.

Natuurlijk is ieder mens anders en heb je binnen gezinnen ook nog eens andere voorkeuren. Zo probeerde ik vorig jaar mijn familie zo ver te krijgen om eens geen harira te eten, nou mensen die mij volgen op instagram weten hoe goed dat is gelukt.

2 maaltijden.

In principe heb je twee maaltijden: suhoor (voor zonsopgang) en iftaar (na zonsondergang). In het algemeen moeten beide maaltijden licht zijn. Voor de suhoor maaltijd is het verstandig om te gaan voor langzame koolhydraten, veel eiwitten en gezonde vetten. Havermout met kwark, walnoten en bosbessen is ideaal. Gekookte eieren met tomaten op een vezelrijke cracker ook. Of wat denk je van hummus met komkommer en wortel. De ochtend maaltijd moet je helpen gehydrateerd te blijven en hetgeen dat je eet moet je langer een verzadigd gevoel geven.

Dit is ook het geval bij de avondmaaltijd alleen is het daar weer verstandiger om energie te krijgen die je de avond door helpt. Lichte soepen die je een verzadigd gevoel geven en je maag aan het werk zetten. En vergeet niet dat de avondmaaltijd het ideale moment is voor groenten. Maak een salade, gril of stoom ze maar eet zoveel mogelijk groenten. en hoewel dadels ontzettend goed zijn is het verstandig om het te houden op ongeveer 3 dadels. Ze zijn supergezond maar ook heel suikerrijk.

Minder minder minder.

Wanneer het om gefrituurd, suikerrijk voedsel en koolzuurhoudende drankjes  gaat is het echt beter om te minderen. Ik zie tegenwoordig blikjes energydrank op iftaartafels staan en toetje, heel veel toetjes. We weten allemaal wel dat je zulke dingen niet dagelijks moet eten al helemaal niet als je een hele dag gevast hebt. De aanslag op je spijsvertering is enorm, vooral na een dag vasten. De hoeveelheid suiker zorgt voor een energiepiek die heel snel weer daalt en waar je eigenlijk niks aan hebt de volgende dag. Nu weet ik dat het moeilijk is, want we hebben bijna allemaal een heerlijke ramadan-tafel-cultuur vol lekkers en speciale gerechten, maar toch is minderen beter. Net zoals je buiten de ramadan niet elke dag aan de frituur zit, zou je dat in de ramadan ook niet moeten doen.

Probeer vervangingen te zoeken. Wil je per se een toetje met allerlei laagjes, maak deze dan met yoghurt, fruit en havermout. Wil je per se een burger eten? Paneer de burgers dan niet, gril ze en gebruik geen extra kaas. Wil je per se bubbels drinken? Neem dan een spaatje met wat munt en citroen ipv een cola of redbull.

To shake or not to shake?

Verzadiging krijg je door te kauwen. Allerlei fruit met melk of ijs  in een blender gooien is lekker maar niet heel slim. Probeer wanneer je toch een drankje wil nuttigen geen melk maar (kokos)water te gebruiken, gebruik geen ijs. Probeer groenten te verwerken in je smoothies een groene smoothie met spinazie, water en lekker fruit is ideaal. Ik hou zelf van allerlei smoothies maar mijn favorieten bevatten groenten.

Drink water en vermijd dorst.

Je hebt maar een paar uur om te drinken, gebruik die dan dan ook heel verstandig. Drink niet meteen 3 glazen water achter elkaar leeg maar verdeel je waterinname over de avond. Probeer je vasten te verbreken met een glas water, drink een glas na het eten. Drink vervolgens elk uur dat je daarna nog wakker bent een glas water. En wanneer je gaat slapen een glas, wanneer je wakker wordt voor de ochtendmaaltijd een glas. Je moet voor jezelf een schema vinden maar liever verdeel je je water inname ipv als een gek te gaan drinken. Een karaf water op tafel, met of zonder kruiden of fruit erin, maakt water drinken ook makkelijker. Zo dronk ik vaak een glas heet water met munt tijdens het eten. Ik denk dat ik dit jaar vaak dit gemberdrankje ga drinken met gewoon water ipv spa.(voor recept klik)

 

Eet komkommers, wortels, tomaten, sinaasappel, sla en watermeloen. Allen bevatten ze veel water en zijn daarom ideaal om ervoor te zorgen dat je genoeg vocht binnenkrijgt. En minder met zout, zout maakt ontzettend dorstig. Net als romige sauzen, kaas, vet en sterke kruiden. Alles wat ik lekker vind eigenlijk.

 

 Kwaliteit boven kwantiteit.

Het blijft moeilijk om je maaltijden aan te passen en je moet boven alles gewoon doen waar je zelf zin in hebt. Maar de afgelopen jaren lees en hoor ik veel bezorgdheid en geklaag van moslims die zich suf voelen in de ramadan. Die honger hebben maar niks binnen krijgen na hun eerste kopje soep. Mensen die aangeven dat ze moeite hebben met slapen na hun avondmaaltijd of zelfs nog een tijdje op de bank liggen omdat ze gewoon propvol zitten.

Happfood is happy you. Investeer in goede producten, juist omdat je relatief weinig eet. Maak niet 10 verschillende kleine hapjes maar gewoon 1 a 2 gerechten. Denk niet alleen aan het vullen van je maag maar meer aan het voeden.

Bovenstaande type ik niet om belerend te zijn maar juist omdat ik mij er zelf ook aan wil houden. Het is gewoon moeilijk, vooral als je niet alleen voor jezelf kookt, om niet te vallen in de gewone standaard (culturele) gerechten. Als je mij volgt op instagram dan heb je wel gezien de afgelopen ramadans dat het niet elke dag heel verstandig is wat er op de tafel ligt. Maar we doen ons best! En mocht je dit jaar ook willen meekijken naar wat er elke avond op tafel komt volg mij dan op instagram: @safranaargana

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.