safranaargana msemmen bread filled with sumac chicken
Deegwaren Gevogelte Hartige broodjes Ramadan Vlees, gevogelte en vis

Kip met sumac en ui in een ‘msemmen’ jasje.

Er was eens een tijd waarin je recepten las of zag wanneer je daadwerkelijk een recept zoekt. Tegenwoordig lijkt het alsof we doodgegooid worden met recepten. Op tv, in reclame’s en op social media al helemaal. En hoewel ik echt gek ben op koken, bakken, eten en alles eromheen is het soms echt teveel. Dan is de enige oplossing: alles afsluiten.

Maar toch soms heeft het z’n voordelen. Want ik onthou  onbewust dingen die ik later in de keuken weer gebruik. Zo ook met deze hapjes. Het deeg is gewoon ‘ msemmen’ deeg maar de rolwijze heb ik ooit een keer op een filmpje gezien. De vulling is in basis gebaseerd op een Palestijns gerecht vol sumac maar toch niet helemaal. En zo haal je dus je inspiratie overal en nergens maar krijg je er wel een lekker broodje voor terug.

In onderstaand recept gebruik ik alleen bloem. Maar wanneer je de helft van de bloem vervangt met fijne griesmeel krijg je een net zo lekker maar iets knapperige broodje. Het is maar net wat je lekkerder vind.

Recept:

Ingrediënten:

500 gr bloem
15gr verse gist
5 gr zout
235-250ml lauwwarm water

vulling:

1kg kippenbouten (met bot)
4 grote (rode) uien
2 el sumac
1/2 tl pepper
1 tl citroensap
1/2tl nootmuskaat
1/2 tl kaneel
50 ml water
1 tl maanzaad

Extra: olie en griesmeel voor het vormen.

 

Bereidingswijze:

Verwijder het vel van de kippenbouten en maak de kip schoon. Dep droog en bak in een 2 el olie bruin. Snij de uien in dunne repen en bak deze kort mee. Voeg dan de rest van de ingrediënten, behalve de maandzaad, toe aan de kip. Laat alles ongeveer 30 minuten op middelhoog vuur sudderen. Wanneer het vlees gaar is verwijder je de kippenbouten en laat de uien op hoog vuur bakken tot alle vocht is opgenomen. Haal het vlees van de kippenbouten af en meng met ui en maanzaad. Laat vervolgens afkoelen.

Meng bloem met zout. Los de gist op in de helft van  het water en voeg dit aan de bloem toe. Kneed terwijl je een beetje voor beetje de rest van het water toevoegt. Je wilt een elastische zachte deeg hebben die niet plakt.  Laat het deeg 15 minuten rusten.  Rol vervolgens uit tot een dunne lap, hoe dunner hoe beter! Smeer in met olie, bestrooi met een beetje griesmeel en rol vervolgens op tot een dikke rol. Verdeel de rol vervolgens in 12 tot 16 stuks. Hoe meer stukken je snijd hoe kleiner je broodjes worden.

Neem een stuk deeg en druk deze aan de gesneden kant plat tot een ronde lap. Niet te dun, niet te dik. Als je ze te dun uitrolt worden ze te knapperig en bestaat er een kans dat er gaten in het deeg komen.

 

Verdeel de vulling over de lapjes en druk ze dicht.  Besmeer ze met ei en versier met maanzaad en/of sumac. Bak in een voorverwarmde oven (190-200c) in ongeveer 14-20 minuten bruin en knapperig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.