Desserts Zoetigheden

Aardbeien, zoete labneh en een heerlijke crumble.

De laatste tijd volg ik allerlei ‘ plating’ instagram accounts. Kijken naar korte filmpjes hoe topchefs hun borden opmaken, pure kunst. Alleen laten ze het altijd zo makkelijk ogen. Nog beter soms doen ze belachelijke dingen, letterlijk smijten en vegen maar toch krijgen ze een prachtig resultaat. Ik besloot na het kijken van teveel filmpjes dat ik ook de kunst van het opdienen ging leren. 

Laten we zeggen dat ik nog best mag oefenen en dat ik recepten moet verdubbelen om te kunnen blijven spelen. En jullie begrijpen toch wel dat ik niet van elk bord een foto heb gemaakt?? Vooral niet van de ‘ smijt de zoete labneh over het midden en gooi dan vanaf de zijkant de overige ingrediënten erover’, denk dat alle kindjes onder de 6 het mooier kunnen.

Gelukkig kan je dit dessert ook heel makkelijk opdienen.

Ik ben de laatste tijd aan het spelen met zoete en zoute labneh. Labneh is uitgelekte yoghurt die erg lekker en romig smaakt. En je kan er meer mee dan je beseft, zoals het zoet ipv zout eten. Voor de crumble/kruimels gebruik ik een eenvoudig recept, de 1-1,5-2 verhouding tussen suiker/boter/bloem aangevuld met amandelschilfers.

Recept

  • Kruimels:

50gr suiker
75 gr roomboter
100gr bloem
snuf zout
2 el amandelschaafsel.

Snij de boter in kleine blokjes en meng KOUD met de bloem, suiker en zout. Wrijf alles goed door je vingers zodat je kruimels krijgt. Eigenlijk is dat het enige wat je hoeft je doen voor kruimels. Je kan de kruimeldeeg ook bereiden in een keukenmachine, gebruik dan wel de pulse knop voor mooie kruimels.

Verspreid over een ovenschaal en bak in ongeveer 20min goudbruin in een oven (190c), voeg de laatste 3 minuten de amandelschaafsel toe. Laat de kruimels afkoelen

  • Voor de zoete labneh:

1 kilo turkse/griekse yoghurt (10%)
snuf zout
2 eetlepels honing
optioneel: tl oranjebloesemwater

Meng de yoghurt met de zout. Leg een kaasdoek of theedoek in een vergiet en giet daar de yoghurt in. Knoop de doek op, leg vergiet boven een schaal en leg iets op de labneh. Leg vervolgens minstens 12 in de koelkast en laat uitlekken. Je wilt een labneh die wat dikker is, net als roomkaas.

Klop voor serveren de labneh op samen met de honing en oranjebloesemwater. Door de labneh op te kloppen maak je deze lekker luchtig.

  • Overig:

Aardbeien, zoveel als je wilt
munt
suiker
citroensap

Optioneel honing of muntsiroop

Snij de aardbeien klein, druppel er een beetje citroensap over en bestrooi met een beetje suiker. Snij de munt fijn en meng met de aardbeien. Laat dit zo’n 20 minuten staan. Deze combinatie smaakt ook lekker met allerlei (gegrilde)steenfruit zoals nectarines en perzikken.

En nu mag je dus kunst gaan maken. Laat je inspireren door de talentvolle chefs of door mijn foto’s. Maar je kan de 3 componenten ook prima in een mooie glas stapelen tot je iets moois hebt. Beetje muntsiroop of honing smaakt er heerlijk bij.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.