safranaargana haydari peynir feta yoghurt dip
Overig Vegetarische gerechten

Yoghurt-feta dip met gedroogde munt (Haydari Peynirli)

Dit recept heeft geen uitleg of anekdote nodig. Het is lekker zoals het is en mits je geen vegan bent of lactose intolerant bent moet je het recept gaan maken. Want een haydari, yoghurtdip kan altijd.

Je krijgt met dit recept zo’n 600 gr aan haydari. Vind je dat een beetje teveel? Neem dan de helft van het recept.

Recept

500 gr turkse yoghurt (10%) of 400gr suzme yoghurt*
200gr witte kaas (peynir of feta)
1 teen knoflook
2 el olijfolie
1tl gedroogde munt
snuf zout
snuf peper
optioneel: dille of peterselie fijngesneden

*Je kan bij turkse winkels Suzme yoghurt kopen, die yoghurt is dikker dan gewone yoghurt. Maar je kan ook gewoon turkse yoghurt gebruiken en deze laten uitlekken. En dat gaan we dus even doen.

safranaargaan haydari yoghurt dip

Neem de yoghurt, meng deze met het zout en laat uitlekken. Het uitlekken kan op meerdere manieren, gebruik een kaasdoek, een schone theedoek of koffiefilters. Leg deze over een zeef heen en giet de yoghurt erin. Knoop de doek en leg er iets zwaars op. Hoe langer je de yoghurt laat uitlekken hoe dikker deze gaat worden, voor deze haydari is minimaal 4 uur wel een vereiste maar een nachtje is ook prima.

Na 4 uur ga je aan de gang met de kaas. Ook hier zijn er meerdere manieren, ik hou van een dip met brokjes feta erin dus ik zorg ervoor dat ik een grof gebrokkelde feta heb. Maar je kan ook de feta, olijfolie en yoghurt in een mixer doen en alles glad mengen. Dat is je persoonlijke keuze. Nu even verder met mijn keuze, grove stukken feta.

Meng de uitgelekte yoghurt met alle overige ingrediënten en roer er dan de gebrokkelde feta doorheen.  Je kan meteen van deze dip genieten maar het smaakt na een paar uur of zelfs na een dag of 2 nog steeds prima. Vergeet niet de dip op kamertemperatuur te laten komen voordat je deze gaat eten.

 

 

 

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.