Vegetarische gerechten

Polenta sticks.

Soms durf ik niet…

Het klinkt misschien gek om te zeggen voor iemand met een foodblog, maar ik heb nog best veel gerechten in mijn hoofd die ik wel wil maken…. maar waarbij mijn hoofd denkt: ‘Misschien eerst een keer proeven om even te weten hoe het hoort te smaken..’

Ik kan toch niet de enige zijn hopelijk?

Als voorbeeld deze polenta sticks, of even in het Nederlands ‘ Op friet lijkende gebakken maismeelpap‘. Want dat is letterlijk wat ik de hele tijd dacht, KIFESH?!?! (hoe dan) ik ga pap maken en dat moet opeens heeeeel lekker smaken als ik het frituur.  Nog beter elke keer wanneer ik tagula (een typisch ZuidMarokkaans gerecht van maismeel) at en naar de afkoelde harde restjes keek dacht ik: nope, ik ga hier geen energie aan verspillen.

Maar ooh lieve dames en heren en alle varianten daartussen en -omheen, wat had ik het mis. Tijdens een hele gezellige tuinfeest bij mijn nicht at ik ze voor het eerst en werd ik ook verliefd. De smaak, de textuur, de crunch en alles bij elkaar. En nu, nu wil ik het het liefst wel elke week eten. En ben ik aan het nadenken welke smaaktoevoegingen er nog meer lekker zullen zijn. Voor nu, zie hieronder mijn 1ste polenta sticks versie. Moge er nog meer volgen.

Het recept.

Ingrediënten:
260 gr polenta (is een maismeel en geen maisbloem!)
750 ml vocht bestaande uit melk, water en/of bouillon
75gr parmezaanse kaas, geraspt.
1 el olijfolie
snuf zout
beetje zwarte peper

optioneel: tijm, rozemarijn, knoflookpoeder, citroensap of -schil)

Bereidingswijze:

  1. Breng het water en/of melk aan de kook. Ik vind persoonlijk de combinatie 500ml  kippenbouillon en 250ml melk erg lekker maar je mag zelf kiezen wat en hoe je het wilt. als je maar 750ml vocht gebruikt.
  2.  Wanneer het water kookt strooi je rustig de maismeel in terwijl je roert. Wanneer je ziet dat je een pap hebt gekregen zet je het vuur laag en laat je de polenta nog zo’n 5 a 7 minuten doorpruttelen. Vergeet niet om om de zoveel tijd even goed te roeren, ik deed het letterlijk om de anderhalf minuut. Het roeren gaat wel steeds moeilijker worden.
  3. Haal de pan van het vuur, voeg de kaas, zout, peper en olijfolie toe en roer nogmaals goed door.  Wees voorzichtig met de zout aangezien je ook al zoute kaas gebruikt. Gelukkig is de maismeel als gekookt dus je kan gewoon even proeven of het bevalt.
  4. Neem een bakplaat en bedek deze met bakpapier. Giet de polenta op de bakplaat.  Met een natte lepel kan je de polenta goed verdelen over de bakplaat. Voor dikke frieten zoals de mijne moet je een wat kleinere bakplaat of bakvorm gebruiken.
  5. Laat volledig afkoelen.
  6. Snij de polenta in de gewenste dikte en bak ze goudbruin in hete olie. Hoe bruin is een beetje afhankelijk van je smaak. Ik zelf vond ze lekkerder als wat donkerder zijn, waarom weet ik niet. Maar dat vind ik nu eenmaal zo.
  7. Bestrooi voor het serveren met een beetje zout en serveer met lekkere saus naar keuze.
  8. Ze zijn warm het lekkerst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.