cake Groenten Zoetigheden

Kruidige chocoladetaart met pompoen.

Er is iets aparts aan het toevoegen van een groente zoals pompoen aan een zoete cake. Pas wanneer je zo’n groenten-cake hebt geproefd besef je pas wat het effect is. Want nee, je proeft geen pompoen, maar de pompoen geeft vocht en zoetheid aan de cake. En dat die vocht zorgt ervoor dat de cake best lang bewaard kan blijven. Niet dat dat gaat lukken want de cake is natuurlijk gewoon te lekker om te laten liggen. Door de kruiden en koffie te combineren met chocolade krijg je een cake die perfect is voor deze tijd van het jaar.

safranaargana pumpkin chocolate cake

Ik vind het steeds leuker om gewoon iets te raspen en aan de cake toe te voegen. Want er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Het originele recept is (als het goed is) van Annabel langbein en zij maakt de cake snel in een foodprocessor. Ik heb het recept ooit ergens opgeschreven maar kan het online niet meer terug vinden. Het is hoe dan ook een apart recept. Door de pompoen (wortel mag ook) krijg je een wat vochtige cake. Je gebruikt maar 1 ei, ik herhaal ‘ 1 ei’ en toch mis je het niet. En die hete koffie die doet iets met de cake ondanks dat je het niet in de cake terug proeft. Mijn familie kon het niet meteen terugraden. Wat ook lekker is is om wat geroosterde gehakte walnoten aan het beslag toe te voegen. Nog een lekkere extraatje.

Recept

Ingrediënten:
250gr suiker
100gr rauwe pompoen fijn geraspt
6 el cacaopoeder
1 afgestreken eetlepel speculaaskruiden (of alleen kaneel of helemaal niks)
1 tl natriumbicarbonaat
snuf vanillepoeder (of 1 tl extract/zakje vanillesuiker
250gr bloem (vervang 2 el bloem voor maïzena voor een luchtige cake)
8gr bakpoeder (half zakje)
1 ei
100gr zachte boter
125 ml melk
125 ml hete koffie

Ganache:
125 ml slagroom
150 gr pure chocolade

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 160c.

Gebruik een lage tulbandvorm van 24cm of een bakvorm van 22cm of een muffinvorm (10-12stuks)

Meng alle droge ingrediënten samen

Mix alle natte ingrediënten in een halve minuut samen maaaaaar voeg de hete koffie scheutje per scheutje toe terwijl je mixt, anders kook je de eieren.

Giet de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten.
Smeer je bakvorm in met boter/olie en verdeel er een beetje bloem over. Giet het beslag in de vorm.

Bak in de oven in 45 tot 55 minuten gaar of tot de taart mooi gerezen is en een prikker die erin wordt gestoken er droog uitkomt. (muffins hebben maar 20min nodig)

In de tussentijd maak je de chocoladeganache. Verhit daarvoor de slagroom in een steelpan. Voeg de chocolade toe en breng de room aan de kook. haal dan van het vuur af en roer alles goed door tot een mooie glanzende ganache. Ik vind het lekker om pure chocolade met een extraatje te gebruiken zoals met koffiecrunch erin of zeezout.

Laat de cake afkoelen en giet de afgekoelde maar nog wel vloeibare ganache er over.

Smakelijk!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.