safranaargana stuffed croissants moroccanstyle rgaif
Deegwaren Groenten Hartige broodjes Vegetarische gerechten

Gevulde croissants met Rgaif-deeg.

Over die croissantjes..

Één van de leuke dingen aan de Marokkaanse keuken vind ik altijd de enorme vindingrijkheid om gerechten zo aan te passen en/of makkelijker te maken. Zo is het ook met deze croissants. Nu is de Marokkaans keuken sterk beïnvloed door de Franse keuken. Alleen is men wel wat makkelijker in het gebruik van de termen. Croissants of ‘lkerwasa’  gebruikt men voor heel veel (lekkere) baksels. Er zijn dan ook vele huistuinenkeuken recepten in omloop waarin men met makkelijke methodes croissants maakt oftewel broodjes in croissantvorm.

Meer betekenissen toch?

In dit recept maak je eigenlijk een basisdeeg die je normaal gebruikt voor rgaif/msemmen. Door het deeg met boter te besmeren, op te rollen en af te bakken in de oven krijg je een lekker broodje die qua smaak niet lijkt op de bekende Franse croissants maar gelukkig wel onder de Marokkaanse croissants.

Met de vulling mag je zoals altijd variëren. Ik gebruik hier een eenvoudige kaas-groentenvulling maar je kan natuurlijk ook prima een vulling gebruiken uit 1 van mijn andere recepten. Zie bijvoorbeeld hier of  hier . Of kijk wat er nog in de groentenla lig en bak deze als vulling. Wat betreft de kaas, je kan ook witte (feta)kaas gebruiken of gewone geraspte kaas.

Recept.

Ingrediënten:

Deeg:

100 gr fijne griesmeel
260 gr bloem
20 gr verse gist (7gr droge gist
ongeveer 5 gram zout
1 el suiker
225-250 ml lauwwarm water

100-150 gr gesmolten (ongezouten) roomboter

Extra:

1 ei  & 2 el maanzaad/sesamzaad

Vulling:

2 wortels (julienne gesneden of grof geraspt
1 ui grof gesneden
1 teen knoflook fijngesneden
2 groene paprika’s fijngesneden
1 el neutrale olie
1/2 tl komijnpoeder
1/2 tl cayennepepper
snuf zout
1/4tl kurkumapoeder
Beetje fijngesneden peterselie

1 tot 2 dozen 3hoekige smeerkaas (la vache qui rit of een b-merk variant)

Bereidingswijze:

Voor de vulling:

Bak de ui en knoflook glazig in de olie. Voeg dan de paprika en wortel toe en bak deze mee. Voeg tenslotte de rest van de ingrediënten toe en bak al roerende de groenten gaar. Haal vervolgens van het vuur en laat volledig afkoelen.

Voor het deeg:

Los de gist  en suiker op in 100ml water.
Meng griesmeel, bloem en zout. Maak vervolgens een kuiltje in het midden en giet daar het gistwater in.  Roer vervolgens vanuit het midden het bloem/griesmeelmengsel met het gistwater. Kneed het deeg Voeg dan vervolgens een beetje voor beetje de overige water toe terwijl je stevig blijft doorkneden. Het deeg dient elastisch en zacht te zijn.
Laat het dan 15minuten rusten.

Besmeer je handen met olie en verdeel het deeg in 10 a 12 stuks.  Verdeel wat olie over je werkplek en over je deegbolletje, druk deze plat en duw dan voorzichtig uit tot een dunne plak. Gebruik hiervoor genoeg gesmolten boter en duw niet te hard anders scheurt het deeg. Je gaat voor een mooie dunne deeg.

Neem dan rechterdeel van de lap en sla deze tot over de helft van je deeglap. Neem nu het linkerdeel en  sla deze over de net omgeslagen rechterdeel. Nu heb je dus een lange rechthoek. Sla de onderkant over het midden en vervolgens de bovenkant over het midden. Je hebt nu een vierkant. Smeer een dienblad in met olie en leg daar je rgaif op, laat rusten terwijl je verder gaat met de overige deegbollen.

 

Neem een vierkantje deeg en druk deze met een beetje boter verder uit. Leg deze vervolgens in ruitvorm voor je.  Verdeel de vulling over het midden, doe er dan een halve of hele kaaspuntje op. Ik vind zelf een hele puntje te overheersend.

Neem de onderste punt en leg deze over de vulling heen. Rol vervolgens op en vorm als een croissant.

Leg de croissantjes op een bakplaat en laat nog 10 minuten rijzen. Besmeer met een losgeklopt eitje en bestrooi eventueel met maanzaad, sesamzaad of laat ze gewoon zoals ze zijn. Bak goudbruin af in een warme oven (200c). Laat ze onbedekt afkoelen wanneer ze uit de oven komen zodat ze een knapperige bovenkant behouden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.