muhammara safranaargana
Groenten Vegetarische gerechten

Muhammara, rode paprika en walnoot dip.

Vandaag is rood..

Ik zie nog te vaak verbaasde gezichten gezien wanneer ik citeer uit een lied of opeens iets neurie. Nu associeer ik nog wel eens woordjes met een lied. Hoor ik zonnestralen? Moet ik naar de tandarts? Dromen? Zie ik ergens een kokosnoot of gangmaker liggen?  of wil ik dat je mij in een bepaalde taal aanspreekt. En dat waren alleen nog maar een paar Nederlandse liedjes. Yep, ik schrik zelf eigenlijk ook best vaak van hoeveel liedjes ik herken of ken. En als ik rode paprika’s in huis heb dan gaat er toch een stemmetje in mijn hoofd los op rood.

Vandaag is muhammara..

Want rood, oftewel ḥamrā/ʾaḥmar in het Arabisch, is eigenlijk waar deze lekkere dip naar verwijst. De roodheid van de paprika’s en de dip. Het woord muhammara wat je uitspreekt als ‘moo-hum-mara’ kan je het best omschrijven als ‘ iets dat rood is gemaakt’ of ‘ gerood’. Maar je kan het nog beter omschrijven als een zoetzurepittige hartige dip die eenvoudig te maken is ondanks de wat complexe smaken en die nog eenvoudiger aan te passen is aan je eigen smaak. Want ik maak deze dip ook niet altijd exact hetzelfde.

Het recept.

Ik gebruik het liefst rode puntpaprika. Je kan dit ook maken met gewone paprika en zelfs (maar liever niet) met geroosterde paprika uit pot.

Ingrediënten:
4 rode puntpaprika’s.
1 rode peper (of vervang met 1 el chilipoeder/harissa)
75 gr walnoten
1 teen knoflook
2 eetlepels granaatappelmelasse (of vervang (een deel) met citroensap)
een stuk oud droog marokkaans, ciabatta of stokbrood of paneermeel/panko(ongeveer 50 gram)
1 tl komijnpoeder
2 eetlepels olijfolie

optioneel: snufje zout.

Bereidingswijze:

Gril de rode paprika’s boven een gaspit tot deze helemaal zwart is. Laat vervolgens in een zakje uitdampen en pel vervolgens de schil eraf. Niet spoelen met water! verwijder ook de steel en pitjes. Ontpit de peper en snij samen met de paprika grof.

Rooster de walnoten kort.

Neem een foodprocessor of hakmolen en hak daarin de walnoten, brood en knoflook grof. Voeg de paprika, peper en rest van de ingrediënten toe en pulse tot de gewenste fijnheid. Als dip vind ik het zelf lekker als het niet te grof is maar als ik het wil gebruiken met broodjes of een salade dan vind ik grove stukjes wel lekkerder. Proef vooral of het naar smaak is en pas aan mocht dat niet zo zijn.

Let op: Ik vind het lekker met een beetje pit erin, hou jij niet van pittig eten gebruik het dan niet of gebruik alleen de helft.

Versier met wat walnoten en granaatappelmelasse.

Optioneel: Neem een aubergine en rooster deze ook. Verwijder de schil, hak het vruchtvlees in stukken en mix het samen met de muhammara tot een dikke dip. Erg lekker op een meze-tafel met dezeyoghurt  deze bietendip of worteldip erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.