banana tahini date cake safrana&argana
cake Zoetigheden

Banaan, dadel en tahinicake

Ondertussen zal ik zo’n 2 a 3 kilo bananen hebben gekocht om rijp te laten worden voor een cake om ze uiteindelijk toch maar gedwongen te verwerken in een shake oid.

Misschien kennen meer mensen dit probleem, het komt namelijk niet vaak voor dat ik toevallig naar de fruitschaal kijk en denk ‘goh de bananen zijn overrijp ik moet hier iets mee maken’. Meestal is het andersom en wil ik graag iets bakken en zijn de bananen niet rijp. En ja dan koop je die bananen, zoek je nog de meest rijpe die je kan vinden en vervolgens duurt het best lang voordat ze rijp genoeg zijn. Wanneer ze dan eindelijk rijp genoeg zijn om te gebruiken heb ik geen zin of tijd om te gaan bakken. Dit patroon herhaalt zich ontzettend vaak in mijn leven. Het vervelende aan dit alles is dat ik bananencake/taart eigenlijk heel lekker vind. Ik kan oprecht genieten van die wat zoete aanwezige geur van banaan in een zoetig gebakje.  

Idealiter geef ik nu een prachtoplossing voor mijn eigen probleem, maar die heb ik niet.  Wat ik wel heb is een lekker recept voor die ene keer dat je wel leeft in een ideale wereld waar bananen rijp genoeg zijn op het moment dat je zin hebt om te gaan bakken.

 

Het leuke aan deze cake (of taart?) is dat ik maanden geleden de foto zag verschijnen op het twitteraccount van Ottolenghi (ofcourse!). Een foto zonder recept helaas. Na lang zoeken en wachten bleek het recept niet in zijn nieuwe kookboek te staan. Dus besloot ik het er dan maar op te wagen. Ik wist wat de smaakmakers  waren en gebruikte meerdere Ottolenghi recepten met bananen of tahini cake als basis.

Het recept.

Ingrediënten:

cake
50gr tahini
sap van 1 sinaasappel (ongeveer 65 ml)
3 rijpe bananen (ongeveer 250 gr)
125 gr dadels
125 ml neutrale olie
120 gr basterdsuiker
200gr bloem
2 eieren
2,5 tl bakpoeder
snufje zout

crème:
150 gr roomkaas
150 gr mascarpone
40 gr suiker
60 gr tahini

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 190c. Vet een 20 cm bakvorm in.

Ontpit de dadels, snij in kleine stukjes en schud los met een beetje bloem. Pel de bananen en prak deze tot een dikke smurrie. Zeef bloem en bakpoeder samen en voeg de zout toe.

Mix eieren met suiker schuimig. Voeg dan tahini, sinaasappelsap en olie toe. Mix dit goed door. Voeg dan de bananen en dadels toe en tenslotte de bloem mengsel.Roer alles goed door. Ruik en proef het beslag vooral even, het is echt ontzettend lekker.

 

Giet het beslag in de bakvorm en bak in ongeveer 50 minuten gaar. Steek  een prikker in de midden van de cake om te testen of de cake gaar is. Wanneer de bovenkant te bruin begint te worden kan je deze bedekken met aluminiumfolie. Gebruik je een grotere bakvorm bak de cake dan iets korter.

In de tussentijd mix je de ingrediënten voor de topping samen tot een lekkere crème. Wanneer de cake volledig is afgekoeld smeer er dan een dikke laag topping over.

Bestrooi met sesamzaad, stukjes dadel of gekarameliseerde bananenplakjes. Mocht je dadelstroop in huis hebben dan kan je de cake daarmee versieren.

 

2 Comment

    1. Dag D,

      dezelfde? Dan ga ik meteen zoeken, weet wel dat er er cakes met 1 of 2 van de ingrediënten op staat.
      Bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.