Overig

Hoe een broodje sardine mij terugvoert naar mijn jeugd.

Van de week had ik een gesprek over herinneringen en dan voornamelijk over eetherinneringen. Het is en blijft namelijk apart hoe eten maar ook geur en muziek je van alles doet herinneren.  Dat er een klassiek liedje is waarbij ik meteen de rillingen krijg, dat sterke thee (atay) met majoraan mij meteen terugvoert naar een uitje die ik ooit in de bergen had, dat ik bij de combinatie ei&tomaat altijd aan mijn oma moet denken of dat ik het grillen van sucuk-worst ik terug moet denken aan een geboortefeestje van een meisje die niet lang geleden haar 16de verjaardag vierde!

Maar zo gaat dat nu eenmaal. Mocht je nieuws gierig zijn naar de hoe en wat kijk dan vooral dit filmpje even.

 

Nu sta ik in de familie redelijk bekend als het meisje dat van alles herinnert aan de hand van wat ze gegeten heeft. Vaak genoeg krijg ik na een ‘Ooh wanneer was dat dan? Ik kan mij dat niet herinneren‘ de opmerking ‘ Wat hebben we gegeten zodat Fatima het ook weer herinnert‘. Ach, van je familie moet je het hebben toch?

Nu is er 1 ding waar ik om de zoveel tijd ontzettende zin in heb en waarbij ik altijd moet terugdenken aan mijn jeugd. En dat is brood met sardine uit blik. En nee niet zomaar een blikje maar het liefst onderstaande blik van het merk Tagine. Het is één van de oudere merken en superbekend in Marokko.

Ik weet niet eens wat ik er exact lekker aan vind. Zijn het de herinneringen die het lekker maken?Dat het mij doet terugdenken aan de tijden dat mijn vader broodjes voor ons vulde met sardine en salade. Dat het viel onder ‘papa-eten’ omdat het mijn vaders specialiteit was wanneer hij voor ons moest zorgen? Of dat ik altijd graag het worteltje wilde eten maar het nooit aandurfde om het pepertje te eten. Want er zat altijd een worteltje en peper ergens onder in de blik sardine. Soms was het een beetje pittig en soms heel erg pittig, daarom ook altijd wat frisse rauwkost erbij.

Op z’n tijd kan ik hier dan ook ontzettend van genieten. Een lekker griesmeelbroodje een blikje sardine van tagine en natuurlijk wat komkommer, ui en tomaat. Vergeet de olie niet! Deze is lekker pittig en kruidig. Probeer het vooral een keer uit.

 

Heb jij ook bepaalde herinneringen aan eten?

4 Comment

 1. Als kind, nu zo’n 40 jaar geleden: witte boterhammen met kokosbrood mee naar het strand.
  Ook 40 jaar geleden: na een dagje uit en laat thuis maakte mijn vader spaghetti met als saus een blikje onverdunde ossenstaartsoep, het summum van comfortfood!
  Tijdens mijn lagereschooltijd: ’s winters tussen de middag wentelteefjes en warme chocolademelk en ’s zomers witbrood met geprakte aardbeien en yokidrink.

  Geen van deze dingen eet of drink ik nu nog, heb er geen behoefte meer aan maar de herinneringen blijven heerlijk!

  Groet
  Nicolet

  1. Dag Nicole,

   wentelteefjes en de witbrood met aardbeien! Dat is zo lekker
   en idd herinneringen blijven heerlijk.

   Groetjes,

   Fatima

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.