Gevogelte Vlees, gevogelte en vis

Kip met venkel en ingemaakte sinaasappel

Gelukkig zie je de laatste veel vaker mooie knollen venkel in de supermarkt en logischerwijs kan je ze dan niet laten liggen. Venkel is een groente die ik echt mooi en sierlijk vind. Zo’n groente die je graag zichtbaar op een schaal legt zodat iedereen en vooral jezelf het goed kan zien.  Genoeg over het uiterlijk want het gaat meer om het innerlijk van de venkel. Oftewel de smaak.

De combinatie venkel en sinaasappel is ondertussen een klassieker, zowel rauw als gekookt samen ze goed samen. Ik wist dan ook zeker dat ik die 2 samen wilde voegen tot een lekker gerecht, maar hoe precies? Het antwoord kwam gelukkig al heel snel: een stoofschotel. Hoewel een tajine het meest voor de hand liggende was en je dit gerecht prima in een tajine kan klaarmaken had ik toch meer zin in een ovenversie. Ook omdat ik mijn gewoontes heel moeilijk kan uitzetten een tajine betekende voor mij ook meteen meer warme specerijen en kruidengebruik. Maar laat ik soms zin hebben in wat meer frissere smaken. Krokante kip, zachte venkel en  sinaasappel waren dan ook de basis voor dit gerecht. Door ook wat venkelzaad te gebruiken en een ingelegde sinaasappel zorg ik toch voor iets andere smaken dan normaal.

Samen met wat extra groenten een salade en bijvoorbeeld wat rijst, couscous of bulgur heb je een lekker gemakkelijk gerecht boordevol smaak.

Recept

Ingrediënten:
1,5 kilo kip in stukken, het liefst bouten en vleugels
2 venkelknollen inclusief loof
1 ingemaakte sinaasappel, zie hier 
1 gewone sinaasappel
2 sjalotten of 1 rode ui
4 a 5 teentjes knoflook
1 tl venkelzaad
1 el olijfolie
zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

Was de venkel en snij in dikke plakken, hou het loof apart. Pel de ui en snij deze in dunne ringen. Pel de knoflook en pers het sap van de sinaasappel uit.

Neem een ruime ovenschaal.  Bestrooi de kipstukken royaal met peper en zout naar smaak. Verdeel de venkel over de bodem van de ovenschotel. Leg daar vervolgens de kip bovenop en verdeel de knoflooktenen, venkelzaad en ingemaakte sinaasappel (druk het sap een beetje over de kip) over.  Giet de geperste sinaasappelsap in de schaal en besprenkel de kip met de olijfolie.

kip venkel sinaasappel chicken with fennel and preserved orange safranaargana

Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven (180 a 200) en bak de kip in 45 minuten of tot deze gaar is. Zet de laatste 5 minuten de gril aan zodat de kip lekker knapperig gaat worden. Bestrooi voor serveren met het loof van de venkel.

chicken fennel and preserved orange safranaargana kip met venkel en ingemaakte sinaasappel

Zin in een ander recept met ingemaakte sinaasappel? Klik dan hier

Of toch liever een ander ovengerecht met kip? Of een lekker recept met venkel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.