cake Zoetigheden

Frisse citroen maanzaadcake met mascarpone topping

Het internet is een bron van aparte informatie als je zoekt op maanzaad. Zo weet ik nu dat Nederland bekend staat voor zijn productie van kwalitatief goede maanzaad, je als sporter maar beter geen maanzaad moet nuttigen voor je een belangrijke wedstrijd gaat spelen, kan je volgens bepaalde drugssites er een interessante thee/afgietsel van maken die je een dag lang high gaat houden en kan je de cel ingaan als je maanzaad meeneemt naar bepaalde landen. Gelukkig lees ik nog geen aparte verhalen over het effect van een maanzaadcake. Het is (gelukkig of helaas ­čśë ) geen spacecake

Wat het wel is een lekkere wat meer natte cake met een frisse smaak en lekker veel crunch. En gezien ik pas 2 zakken maanzaad heb gekocht is het tijd om meer met maanzaad te doen. Maar laten we rustig beginnen met een kleine hoeveelheid die deze maanzaadcake naast wat knapperigs ook een nootachtige smaak geeft.

Lemon poppyseed cake with mascarpone topping citroen maanzaadcake safranaargana

Recept

Ingredi├źnten

300gr bloem
20gr maizena
3 eieren
180gr suiker
6 eetlepels citroensap (90ml)
rasp van 1 citroen
140 ml melk
175 gr boter
5 el maanzaad
snuf zout
vanille
1 zakje bakpoeder (15gr)

Siroop:
100 gr suiker
1 citroen, sap & schil
200ml water

Topping:
125 gr mascarpone
125 gr roomkaas
50 gr poedersuiker
beetje siroop

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 180c

Zeef bloem, maïzena en bakpoeder in een kom, voeg zout en maanzaad toe en meng door elkaar.

Mix de zachte boter met de suiker en vanille tot cr├Ęme. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe, voeg pas de volgende ei toe als de vorige geheel is opgenomen. Meng vervolgens citroenrasp en sap toe en mix opnieuw.

Vervolgens ga je de melk en bloem-mengsel om en om toevoegen. Dus ongeveer de helft van de bloem en dan de helft van de melk. Doe dit tot beide op zijn en  je een mooi beslag hebt. Mix niet te lang door.

Vet je bakvorm in met olie en bestrooi met een beetje bloem.  Bak voor ongeveer 30 minuten of tot de cake gaar is. (test met een satestokje)

Nu de cake aan het bakken is kan je de siroop voorbereiden. Meng in een steelpan water, suiker, citroenschil en sap. Roer tot de suiker opgelost is en zet dan op middelhoog vuur. Laat de siroop een paar minuten goed borrelen, je wilt namelijk dat het mengsel een beetje inkookt.

Voor de toplaag mix je de ingredi├źnten samen tot het luchtig is. Voeg ongeveer een eetlepel (koude) siroop toe. De topping moet niet te zoet zijn.

Laat de cake afkoelen en prik er met een tandenstoker gaatjes in.

Manier 1:

Verdeel de helft van de siroop over de cake. De andere helft voeg ik pas toe wanneer ik de cake serveer. Voor serveren: snij de cake in mooie vierkantjes, leg er een flinke lepel van de mascarpone mengsel op of naast en besprenkel met een beetje siroop.

Manier 2:

Mocht je daar allemaal geen zin in hebben: giet dan alle siroop over de cake en smeer de frosting er vervolgens overheen.  De cake is op kamertemperatuur het best.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.