Tajine kefta bayd maticha eggs in tomatosauce Safranaargana
Vlees Vlees, gevogelte en vis

Tajine KBM: Gehaktballetjes in tomatensaus met eieren.

Als je het eens wilt hebben over een tajine gerecht die populair is in heel Marokko en daarbuiten. Waar jong en oud van geniet dan is dat Tajine KBM. De K staat voor Kefta (gehakt), de B voor Bayd (eieren) en tenslotte de M voor Maticha (tomaat). Een tajine gerecht die je met plezier eet, want kom op gehaktballetjes in tomatensaus… en ook nog een eieren!

Tajine KBM with kefta, eggs and tomatosauce Safranaargana

Hoewel men bij Marokko altijd denkt aan lamsgehakt kan je het prima vervangen met ander gehakt van rund tot kalkoen.  Het enige wat wel van belang is bij dit gerecht is dat hoe meer tijd je erin stopt hoe lekkerder de smaken. Wanneer je het gehakt vroeg marineert, wanneer je de uien lang laat stoven, wanneer je daarna de saus een tijdje laat pruttelen apart en samen met de gehaktballetjes zul je vanzelf merken dat de smaken zich meer en meer verdiepen. Je hoeft geen eieren te gebruiken, je mag zoveel saus maken als je wilt en je kan het ook eten met rijst/pasta oid. Mocht je geen uitgebreide specerijenkabinet hebben: een Marokkaanse kruidenmix of ras el hanout kan je in principe ook gebruiken.

Recept

Ingrediënten:

Gehakt:
500gr gehakt naar keuze (niet te vettig)
1 ui fijngesneden
1 eetlepel fijngesneden peterselie en/of koriander
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl komijn
1/4 tl peper
zout naar smaak

Charmilla/saus:
2 (liefst rode) uien
5 a 6 grote tomaten
1 teen knoflook
1/2 tl paprika (zoet)
1/2 tl paprika (pittig of cayenne)
1/2 tl peper
1/2 tl komijn
1/4 tl gemberpoeder
1/4 tl kurkuma
snufje kaneel
1 tl tomatenpuree
1,5 el peterselie en/of koriander
zout naar smaak
optioneel: beetje harissa

extra:
2 el milde olijfolie
4 a 5 Eieren ( of 1 pp)
wat extra peterselie en komijn

Bereidingswijze:

Meng gehakt met de specerijen, peterselie/koriander en ui. Kneed het mengsel goed en laat het liefst minimaal een uur marineren.

Tajine KBM kefta eggs tomatosauce safranaargana

Verhit de olijfolie in een tajine en bak de gehaktballetjes in circa 5 minuten om en om goudbruin. Haal de balletjes uit de tajine en leg ze op een bord.

tajine KBM Safranaargana

Pel de ui en snij fijn. Pel en hak de knoflook. Rasp de tomaten op een grove rasp of snij ze in kleine blokjes. Fruit de ui en de knoflook in de tajine tot ze glazig zijn en het heerlijk begint te ruiken.

Tajine KBM safranaargana

Voeg de specerijen, tomaten, tomatenpuree en peterselie/koriander toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten pruttelen, zet dan het vuur wat zachter en laat nog eens 10 minuten indikken. Voeg dan de gehaktballetje toe en laat op zacht vuur stoven. Controleer of er genoeg vocht in de tajine zit. Minimaal 15 minuten laten stoven maar langer kan ook en is geen enkel probleem. Wanneer de saus lekker dik is geworden proef je of deze op smaak is. Breek dan de eieren en voeg deze 1 voor 1 toe, verdeel ze over de tajine heen.

Tajine KBM safranaargana

Hoe je de eieren wilt hebben is afhankelijk van je eigen smaak. Wil je nog zachte eidooiers dan kan je het vuur meteen uitdoen en zullen de eieren in enkele minuten stollen in de rest warmte. Wil je ze meer doorgekookt hebben dan laat je de tajine nog 2-3 minuten met de deksel erop op het vuur.

Voor het serveren nog even bestrooien met peterselie en een snuf komijn. Let op: tajines houden lang warmte vast, de inhoud is dan ook heel heet.

Tajine KBM safranaargana

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.