Zoetigheden

Mini kataifi met ricotta en sinaasappel

Kaas met suikerstroop klinkt best raar maar toch gebeurt er iets wanneer je de zoute hartige smaak van kaas zoet verwerkt. Kanttekening: Het gaat dan niet om de kaas die je normaal op je boterham legt. Al denk ik dat er genoeg mensen zijn die een tosti kaas-jam erg lekker vinden. Nee kaas verwerkt in zoetigheden, daar zijn de diverse arabische keukens best goed in. Vooral als ze dit doen met katayf deeg.

Die aparte sliertjesdeeg die zo ontzettend krokant is na het bakken. Die alle smaken prima opneemt. Voor dit recept gebruik ik dus katayf deeg (te vinden in de koeling bij turkse/arabische etc winkels). Gecombineerd met frisse sinaasappel en romige ricotta heb je een heerlijk toetje om je diner mee af te sluiten.

Met dit recept doe ik ook mee met het foodbloggersevent van Mei. Het thema daarvoor is kaas (ohjaajoh!) ivm de nationale kaasweek. Je zult de afgelopen maand dan ook vele kaasrecepten hebben zien verschijnen bij diverse NL foodbloggers. Ik heb al leuke inzendingen gezien en zie dat mijn mini-katayfs in goed gezelschap zijn. De foto’s kan je ook terugvinden op de speciale pinterestpagina. 

Recept

Ingrediënten: 6 stuks

250 gr katayf deeg
125 gr roomboter (gesmolten)
250 gr ricotta  + 1 el lepel melk/room)

Suikerstroop:
Halve glas suiker (halve cup oftewel een glas van ongeveer 225 ml)
1 glas water
Schil 1 sinaasappel (vruchtvlees gebruik je ter deco!
kaneel stokje
Beetje oranjebloesem water

Overig:
Sinaasappelpartjes (1 sinaasappel zie hierboven)
Pistachenootjes

Bereidingswijze:

Begin met de siroop.

Schil hiervoor de (bio) sinaasappel heel dun, je wilt de dunne oranje buitenkant van de schil hebben. Meng deze samen met overige ingrediënten in een pannetje. Roer tot de suiker is opgelost en breng aan de kook. Wanneer de siroop is ingedikt haal je deze van het vuur af en voeg je een beetje oranjebloesemwater toe.

Neem nu de katayf deeg en meng deze met de gesmolten roomboter. Wrijf alles goed aan, hoe beter je dit nu doet hoe knapperiger je deeg katayfi’s straks. Smeer een muffin vorm licht in met boter en verdeel ongeveer 2/3 van het deeg over 6 vormpjes.  Druk het goed aan en zorg voor een kuil in het midden waarin je zo de ricotta in kan stoppen.

Roer de ricotta met de melk of room heel goed los. En verdeel over de muffinvormpjes.

Verdeel vervolgens de rest van de deeg over de vormpjes en druk zacht! aan.  Zet in een voorverwarmde oven op 190c en bak ze ongeveer 15-20 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn. Het is niet erg als ze niet allemaal even mooi bruinen, bij is dat ook (bijna) nooit het geval. Soms frustrerend maar achja..

Snij nu de schil van de sinaasappel af, doe dit zo dik mogelijk zodat het vliesje ook meegaat. Je kan dan makkelijk de partjes uit de sinaasappel snijden. Dat snijden doe je met een scherp, ga langs elk partje en wip de ‘kale’ sinaasappelpartje er eruit. (Ik vang het vocht op en drink dat gewoon zo op of meng het met de suikerstroop) Hak de pistachenoten grof of vermaal ze tot poeder (beide erg lekker!)

Wanneer de katayfs gaar zijn draai ze dan meteen om op een bord/plank en laat ze zo even rusten. Haal de vorm weg en giet de helft van de siroop over de nog warme katayf. Ik eet ze het liefst lauwwarm of ‘bijna koud’, dus laat ze nog wat verder afkoelen. Serveer met de sinaasappel, pistache en net voor het serveren de rest van de suikerstroop.

Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.