Cheesecake with mixed berries safranaargana
Taart Zoetigheden

Mijn basic cheesecake (met bosvruchtensaus)

Laten we eens terugdenken aan die ene keer, één van de eerste keren dat ik mij aan een cheesecake waagde, ja die ene keer dat ik volledig automatisch na het bakken en afkoelen de taart, alsof het een cake was, omdraaide op een mooie bord. Om te huilen, wat ik toen ook bijna deed. Of die ene keer dat ik de vulling in mijn vorm aan het gieten was en het er aan de onderkant weer uitliep. De ontelbare keren dat ik een te harde of te zachte bodem had. Die keer dat ik de vulling te lang mixte waardoor deze in de oven wel erg luchtig wilde worden. Of überhaupt die ene keer dat ik citroenaroma uit het buitenland meenam wat uiteindelijk citroenzuur bleek te zijn waardoor de cheesecake (of was dat een kasekuche?) nog zuurder dan die ene zure vent was. Of die eerste keren dat ik nog niks van de temperatuur begreep, mega barsten in de taart had, een verbranden bovenkant of te zachte vulling had. En die keer dat ik de cake niet liet opstijven in de koelkast.

Kilo’s roomkaas verder ondertussen. Maar nog steeds gek op een puntje cheesecake. Nooit stoppen als iets verkeerd gaat, de volgende keer gaat het gewoon weer beter. Of ooit gaat het beter want van je eigen fouten leer je en van andermans fouten mag je ook leren. *les van de de dag*

Cheesecake with mixed berries safranaargana.nl

Hieronder een basisrecept die ik ondertussen het vaakst maak al blijf ik om de haverklap weer iets nieuws proberen. Dit recept zorgt voor een klassieke cheesecake die ontzettend romig en machtig maar vooral erg lekker is.

Recept

Ingrediënten:

Vorm 24/26 cm

Bodem:
200gr koek naar keuze (digestive)
80gr gesmolten roomboter

Vulling:

800 gr roomkaas
200 gr zure room
125 gr suiker
5 eieren
mespunt vanillepoeder of tl extract
1 volle eetlepel maïzena (gezeefd)
snuf zout

Bosvruchtensaus:
200 gr gemengde bosvruchten  (diepvries)
40 gr suiker
1/2 eetlepel maïzena (gezeefd)
1 eetlepel citroen of sinaasappelsap

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175c
Verkruimel de koekjes in een keukenmachine, voeg de gesmolten boter toe en mix nog even kort door.
Doe de kruimels in je vorm (liefst ingevet en mét bakpapier op de bodem), druk aan en bak de bodem ongeveer 10 minuten in de warme oven. Wat ik zelf altijd lekker vind is om de zijkant van de vorm ook lichtjes te bedekken met de koekkruimels. Je krijgt er wel een minder ‘witte’ cheesecake van maar ik vind het zelf wel lekker.

In die 10 minuten begin je aan de vulling. Mix de roomkaas los, voeg suiker, zout en vanille toe. Vervolgens de zure room en 1 voor 1 de eieren. Zeef de maïzena erboven en roer dat kort door. Dit alles neemt maar een paar minuten in beslag, vooral niet doormixen tot een luchtig geheel. Het moet gemengd zijn en dat was het eigenlijk.

Haal de vorm uit de oven, verhoog de temperatuur naar 200c. Giet de vulling in je vorm en zet de vorm in de oven. Na 10 minuten mag de temperatuur omlaag naar ongeveer 100c. Laat de taart nu 40 minuten ongestoord gaar worden en zet dan de oven uit. De cheesecake is klaar wanneer de taart in het midden nog een beetje wiebelt. Omdat elke oven anders is, controleer de taart een paar keer om er zeker van te zijn dat het niet te snel of te langzaam gaat. Doe de deur van de oven een beetje oven en laat de cheesecake afkoelen. Een nachtje in de koeling en de volgende dag kan je de cheesecake afmaken en opeten.

Voor de saus:
Meng de ingrediënten samen in een pannetje en roer tot je een dikke saus hebt. Je kan meer suiker toevoegen, maar juist bij cheesecakes is een zuurtje heel lekker. Vergeet niet om even na te gaan hoe zuur jouw fruit is, hoe zuurder hoe meer suiker je nodig hebt. Laat de saus afkoelen en serveer boven op de cheesecake.

Cheesecake with mixed berries safranaargana

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.