salad roasted sweet potato marinated onions safranaargaan
Groenten Salade

Salade van geroosterde zoete aardappel en feta

Ik hou van eenvoudige salades, vaak vind ik ze niet het bloggen waard want het lijkt zo simpel allemaal. Gooi wat sla op een bord, groenten naar keuze zoals zoete aardappel en dressing naar keuze. Maar toch ga ik ze vanaf nu vaker delen. Omdat ik merk dat men toch vaak vraagt naar ‘hoe’ de salade dan in elkaar is gehusselt.

Verder ben ik erg gek op (rauwe) uien in salades, helaas denkt mijn maag daar anders over. Überhaupt ben ik gek op uien, bereid op alle manieren, dat zie je al aan deze recepten en al helemaal aan dit recept. Om toch uien te kunnen blijven dooreten heb ik het inmaken/marineren ontdekt en goh wat is dat lekker! En ja mijn maag vind dat wel prima. Inmaken kost iets meer tijd maar het is zoooo lekker. Marineren of ‘snel inmaken’ is dan iets sneller en ook heel lekker.

Als de oven aan is probeer ik altijd te bedenken of er een groente in huis is die ik even kan roosteren. Want een bakje met wat geroosterde groenten in de koelkast is handig om te hebben. Wat sla, nootjes/kaas, rauwkost erbij en je hebt een prima salade voor een lunch of diner.

Recept

Ingrediënten

2 grote zoete aardappelen
1 el olijfolie
zout en peper
Sla naar keuze (iets pittigs is lekker)
70 gr fetakaas
Beetje nigellazaad, geeft exact de extra smaak die je wilt hebben
Paar cashewnoten

Voor de uien:
2 rode uien
50ml olijfolie
25ml (natuur)azijn (of kruidenazijn)
Gedroogde kruiden naar smaak: Italiaans/Provençaalse mix, tijm, rozemarijn, oregano, dille etc

Bereidingswijze:

Schil de ui en snij in dunne plakken. Meng de marinade samen met de ui en laat afgedekt minimaal 30 min maar het liefst enkele uren marineren. De ui gaat zachter worden en krijgt een nog mooiere kleur. Laat een beetje afkoelen.

Schil de zoete aardappel en snij in blokjes. Bestrooi met zout en peper en verdeel de olie erover. Meng goed met elkaar en rooster in ongeveer 15 a 20 minuten zacht en licht krokant in de oven (190c).

Verdeel de sla over een bord, verdeel daar de zoete aardappelblokjes, feta, uien en cashew over. Bestrooi met nigellazaad. De dressing heb je al gemaakt, zie de azijn-olie die je gebruikt hebt voor de uien. Besprenkel met de gekruide olie-azijn en eet smakelijk.

roasted sweet potato marinated onion feta salad safranaargana

Zin in andere salades, zie hier? Of in gerechten met zoete aardappel, zie hier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.