pineapple salsa ananassalsa safranaargana
Overig Ramadan

Pico de gallo : Frisse ananassalsa

Waarom hebben fijne recepten toch altijd veel snijwerk? Het valt mij op dat gerechten waar ik het vaakst zin in heb altijd veel snijwerk nodig hebben. En nu heb ik er nog een recept, de ananassalsa, bij met hetzelfde verhaal. Op zich is het redelijk ontspannend al dat snijwerk, maar toch, het valt mij toch op.

Ik hield deze ramadan een gezellige iftaar (1ste maaltijd tijdens het vasten) voor mijn vriendinnen met als thema mexico/Zuid- Amerika. Superleuk om te doen omdat verandering van spijs nu eenmaal doet eten maar ook omdat het je nieuwe mogelijkheden geeft. In eerste instantie wilde ik een basis salsa maken van tomaat en ui en de ananas grillen voor het toetje (met ijs natuurlijk, altijd ijs erbij). Maar toen ik bezig was bedacht ik mij dat een fruitsalsa ook lekker is. Ik had al wel eens een mango-salsa en perzik-salsa gemaakt maar nog nooit een ananassalsa. Nou jongens, bij het ‘leeghalen’ van de ananas vroeg ik mij wel af waarom ik dit nu zo nodig wilde? En waarom wilde ik de ananassalsa weer terug in z’n schil serveren?

Op youtube zag het er zo eenvoudig uit maar schijnt bedreigt. Of moet ik gewoon vaker oefenen? Hoe dan ook deze ananassalsa is fris, fruitig, zoet, pittig en alles bij elkaar. Een absolute must om te maken.

Serveer de ananassalsa zoals ik deed naast andere (pittige) gerechten of:

  • Als een dip met chips (maak ook guacamole dan)
  • Bij de barbeque, vooral lekker met kip.
  • Met een lepel want dit eet je ook gewoon zo!
  • Naast een rijstgerecht met kruidige gehaktsaus
  • Als topping over je taco’s
  • ‘Gewoon’ op een cracker met (room)kaas

 

Recept

Ingrediënten

1 zoete rijpe ananas (dit is zoooo belangrijk!!)
3 rijpe tomaten of een 2 x handvol cherrytomaatjes
1 medium rode ui
bosje koriander
1 tot 2 (jalapeno) pepers
1 a 2 teentjes knoflook
2 limoenen
beetje zout

Bereidingswijze:

Probeer de ananas uit te hollen. Snij de ananas doormidden (eerst even wassen!), letterlijk doormidden dus van boven naar beneden. Ga dan langs de zijkanten met een scherpe mes. Snij de middelste (harde) kern eruit en probeer met je mes de rest eruit te snijden.  Ga niet te fanatiek aan de slag, je wilt wel dat er een dun laagje overblijft zodat de schil z’n vorm niet verliest en je ook geen gaten maakt.

Als het allemaal gelukt is kan je beginnen met het snijwerk. Snij alles fijn, pers de limoenen uit en meng alles tot een salsa.

Omdat smaken verschillen is het best om vooral met de knoflook, pepers en koriander na te gaan in hoeverre jij ze lekker vind. De ananas(sap) geeft best veel smaak en daardoor kan de salsa redelijk wat pit en knoflook aan. Dus probeer het uit, proef waar nodig en pas aan aan eigen smaak.

 

Wil je iets anders maken met ananas? Klik dan hier

Smaakt ook lekker bij zoete aardappelwafels (klik hier ) of zoete aardappel toast met kip (klik hier)

Een frisse rijstsalade erbij? Klik dan hier 

Of toch iets met gegrilde kip? Klik dan voor kipspiesjes, 

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.