Moroccan style chicken pie with saffron and nuts blog:safranaargana
Gevogelte Ramadan Vlees, gevogelte en vis

Kippastei met noten en rozijnen.

Toen ik begon met het schrijven van deze post heb ik eerst lang zitten nadenken over hoe je ‘zoiets’ nu moet noemen. Een bladerdeeghapje klinkt te eenvoudig en een simpele bestilla te simpel. Nu heb ik bij pastei(tjes) normaal hele andere ideeën maar voor nu lijkt mij het toch de beste benaming, een kippastei.

Moroccan style chickenpie safranaargana

Dit idee heb ik helemaal niet van mijzelf. Integendeel een lieve dame had dit eens gemaakt en via mijn moeder kon ik er ook van proeven. Met de lading gekregen (zelfgemaakte!) bladerdeeg in de vriezer was de keuze al snel gemaakt en heerlijk ook nog. Kies aub dan ook voor roomboterbladerdeeg voor dezelfde smaakbeleving als die ik had.

Recept

Ingrediënten:

2 pakken bladerdeeg
2 kipfilets
1 grote ui (2 kleine)
100gr ongeroosterde, ongezouten noten (ik had amandel & cashew)
30 gr rozijnen
2 el olijfolie

Specerijen:

Plukje saffraan (optioneel, geeft wel kenmerkende smaak)
1 tl gemberpoeder
1 tl kurkuma poeder
1/2 tl korianderzaadpoeder
1/4 tl kaneel
snuf peper
zout naar smaak
2 el koriander fijngesneden

Extra:
Ei om te besmeren
sesamzaad of amandelschaafsel voor de topping

Bereidingswijze:

Snij je ui fijn en fruit deze aan in de olie. Wanneer de ui zacht begint te worden schuif je die een beetje opzij en leg je de kipfilets in de pan. Bak aan beide kanten goudbruin.

Voeg nu alle specerijen en kruiden toe en bak goed aan.

safranaargana moroccan style chickenpie

Voeg dan het water toe en laat zo’n 5 minuten op zacht vuur stoven. Haal dan de gare kipfilet uit de pan en voeg de rozijnen toe. Pluis met 2 vorken de kip en voeg deze toe aan de ingekookte saus. Proef of het naar smaak is en zet het vuur uit.

safranaargana moroccan style chicken pie

Bak de noten in een beetje olie bruin (of rooster in de oven) en hak grof. Voeg toe aan de kip en laat de vulling afkoelen.

Ondertussen heb je de bladerdeeg al uit de vriezer gehaald en is die op kamertemperatuur.

Ga je voor aparte pasteitjes dan zoek je een bakring (of bord) die groot genoeg is voor de plakjes bladerdeeg. Druk dan uit iedere plakje een cirkel. Verdeel de vulling over de helft van de bladerdeeg en leg dan de andere plakken bladerdeeg erop. Druk de randen goed dicht.

Ga je voor een grote pastei? Leg dan alle plakjes bladerdeeg naast elkaar, laat ze elkaar een beetje overlappen. Kijk eerst even hoe groot je bakvorm is en hou daar rekening mee. Dus de plakjes naast elkaar en ga er met een deegroller een paar keer zachtjes overheen zodat de plakjes aan elkaar vast zitten. Verdeel de vulling over het midden en besluit wat jij het handigst vind. Je kan de vulling over 1 helft van het deeg leggen en dan de andere helft erover te leggen. Je kan ook de vulling in het midden leggen, de bladerdeeg aan de zijkanten insnijden tot strookjes en deze kruislings over de vulling heen vlechten.

 

 

 

 

 

Of verras mij met een andere vorm! Ps. ze smaken ook lekker in leuke potjes met een bladerdeeg dakje.

Leg de kippastei(tjes) op een bakplaat, besmeer met ei en bestrooi met sesam of amandelschaafsel. Bak ze vervolgens af in ongeveer 20-25 min (190c) of tot ze goudbruin en knapperig zijn. De kleintjes hebben iets minder tijd nodig. VERGEET AUB NIET DE PLASTIC VAN DE PLAKJES AF TE HALEN.

 

3 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.