sesam and fennel cookie ka'ak safranaargana
Koekjes Ramadan Zoetigheden

Ka’ak, een krokante koek vol sesam en venkelzaad

Ka’ak? Bedoel je daarmee een mariakaakje? Nee kaak, ka3k, ka’ak of welke schrijfwijze je ook gebruikt is een bekende koek in de maghreb landen (Marokko, Tunesie, Algerije). Hoewel er, zoals ik al vaker aangeef evenveel recepten zijn als mensen zijn er wel 2 a 3 grote verschillen in de Marokkaanse recepten. Je hebt de bekende ka’ak uit noord-oost Marokko, deze is wat zachter en taaier. Daarnaast heb je de krokante versie die meer bekend is in de westelijke regio’s. Tenslotte heb je gevulde varianten. Wij gaan vandaag voor de krokante versie, ik hou zoals jullie ondertussen wel weten van wat krokants tijdens het kauwen. Nu heb ik hieronder relatief veel sesam gebruikt omdat ik dat lekker vind. Als je dat niet zo lekker vind neem dan een halve glas.

Weer een makkelijk recept een klassieker die past in mijn rijtje van ‘huiselijke’ koekjes zonder poespas. Lang geleden dat er een recept staat zonder ml/grammen maar met de al oude glas als maatinhoud. Is dat vervelend? Enerzijds wel, anderzijds is het net zo makkelijk. Probeer het eens uit en hopelijk zie je het gemak. Mocht er echt veel vraag zijn naar ml&grammen geeft dat dan even aan en dan zal ik eens aan de slag gaan met mijn weegschaal.

Recept

Glas: waterglas 120ml

Ingrediënten:

2 eieren
1 glas suiker
1 glas olie
1 glas sesamzaad
1/2 glas melk
1/2 glas oranjebloesemwater
1/2 glas venkelzaad
snufje zout
500 a 600 gr bloem
1/2 zakje bakpoeder

ka'ak cookie with sesam safranaargana

Bereidingswijze:

Meng alle ingrediënten behalve bloem en bakpoeder samen. Voeg bakpoeder toe en daarna al roerende de bloem. Kneed vervolgens kort door tot je een deeg hebt die niet plakt.

KA'AK moroccan cookie with sesam safranaargana

Verdeel het deeg in ongeveer 20 a 25 stukjes. (Test 1 stukje en kijk of je tevreden bent met de grote van het koekje.)  Neem nu een stukje deeg en rol dit uit tot een sliert en vervolgens tot een armbandje. Als je het koekje wilt versieren dan kan dat, maar je kan ze ook puur laten.

ka'ak moroccan sesame cookie safranaargaan

Bak de koekjes in ongeveer 25 minuten (180c) af of tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen en geniet.

 

3 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.