Overig

Mango chutney

Om heel eerlijk te zijn doe ik normaal best weinig met mango’s. Niet omdat ik ze niet lekker vind, integendeel ik ben er gek op. Maar eerder omdat ik een mango altijd maar gewoon op eet als een stuk fruit. Het is lekker in allerlei gerechten maar toch is het eerste wat ik denk ‘ snijden en lekker opeten’ met als traktatie de pit.

Maar toch zijn er momenten dat een mango erom vraagt om er toch iets anders mee te doen. Naast alle zoete mogelijkheden zoals deze mango met room toetje zijn er nog vele andere mogelijkheden.  Eén van mijn favorieten is dan mango chutney. De zoete mango gaat zo goed samen met de specerijen en kan ook nog eens heel wat pit hebben. Een heerlijke pittige saus die heel makkelijk te maken is en je op vele manieren kan aanpassen en gebruiken. Ik vind zelf koriander en piment er erg lekker bij smaken en hou van het sweet-chili effect. Mocht je een hele zoete mango hebben, gebruik dan vooral wat minder suiker.

Hoe eet je zoiets dan?

Overal en nergens bij. Letterlijk. Je kan het niet verzinnen of het smaakt er goed bij. Zie deze chutney als een fruitige chilisaus. Naast dat het natuurlijk goed past bij allerlei curry’s en gerechten uit India smaakt het ook lekker op een klassieke tosti. Als sausje bij gegrild vlees of een hapje.

Recept

1 grote mango (rijp)
100gr suiker (mag natuurlijk een stuk minder)
20 ml water (1 el)
1 ui
1 teent knoflook
Stuk verse gember (5cm)
snufje zout
1 kleine el korianderzaad of volle tl korianderpoeder
1 tl piment korrels of 1/2 tl pimentpoeder (allspice)
1 el limoensap (of citroensap of azijn)
2 el neutrale olie

Bereidingswijze:
Rooster het korianderzaad tot ze lekker geuren en wrijf ze vervolgens tot poeder samen met de piment.
Snipper ui fijn, snij de hete peper in dunne ringetjes en pers of rasp de knoflook en gember. Schil vervolgens de mango en snij deze naar smaak in kleine of grote blokjes. Je kan ook de helft fijnsnijden en de andere helft wat groter zodat je wat stukjes hebt in je chutney.

Bak de ui, knoflook, gember aan in de warme olie tot ze heerlijk geuren en voeg dan de mango toe. Bak alles goed aan en voeg dan alle andere ingrediënten toe, laat op middellaag vuur ongeveer 20 a 30 minuten pruttelen tot het eruitziet als een jam. Zet het vuur uit en giet de chutney in een schone (weck)pot.

In principe kan je er meteen van eten maar de smaken worden beter als je minimaal een dag wacht. Het pepertje geeft dan genoeg scherpte af zodat zoet-pittig beter in balans is.
De chutney is, mede door de suiker, minstens een week in de koeling houdbaar (nooit zolang overleeft bij mij) maar gebruik wel altijd een schone lepel.

 

Eet jij wel eens (mango) chutney?

 

 

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.