cake Zoetigheden

Appel en banketbakkersroom roomboter cake.

Vroeger at ik ontzettend veel appels, als in dagelijks een appel. Omdat ik het lekker vond, het de trek stilde, de vezels handig waren, het heel veel dagen en treinreizen overleeft in mijn tas en het zorgt er natuurlijk ook voor dat de dokter wegblijft. Met de jaren is dat eigenlijk een stuk minder geworden. Ik merkte dat een appel averechts begon te werken en dus bande ik de oh zo lekkere appel uit mijn leven.  Gelukkig heb ik nergens last van wanneer de appel door een beetje warmte verandert. De gebakken appels, magnetron appel-rozijnen mengsel voor bij de yoghurt/havermout kwam tot leven en appeltaarten en cakes kon ik van blijven genieten. Nu weer rustig aan de rauwe appel beginnen, want  bijten in een sappige zoet-zure appel blijft een gemis.

Eigenlijk kan je appel bijna altijd wel toevoegen aan je favoriete cake recept, met wat kaneel of citroensap erbij geeft het altijd dat ene beetje extra. Het maakt de meest saaie cake of cupcake meteen speciaal. In dit recept gaan we nog een stapje verder. We nemen een basis roomboter cake en die verfraaien we, geven we een upgrade met niet alleen een lekkere appel swirl maar ook een lekkere banketbakkersroom.

apple and cream pie safranaarganaAppels en wat voor een room dan ook gaan ook altijd zeer goed samen. Nu kan je ervoor kiezen om 1 van de 2 te gebruiken ipv allebei, maar dan mis je wel de combinatie van zoet-zure appel icm vanillesmaak van de room en de romige botercake. Soms is 1+1=2 en soms is 1+1+1= belachelijk lekker.

Recept

200 gr boter
4 eieren
200 gr suiker
3 el melk
200gr bloem
7 tl bakpoeder
snuf zout
vanille poeder

Appel:
3 grote appels  (zoals goudreinet of anders elstar/jonagold)
20 gr roomboter
3 el honing
1 el suiker

Banketbakkersroom:
125 ml melk
1 eidooier
vanillestokje
25 gr suiker
10 gr maizena

Bereidingswijze:

Begin met het schoonmaken, schillen en in kleine blokjes snijden van de appels. Bak deze dan in de roomboter met suiker en honing tot een dikke, beetje gekaramaliseerde moes. Proef of het niet te zuur/zoet is en laat dan afkoelen.

Breng ondertussen de melk aan de kook met een halve vanillestokje (merg apart toevoegen) waarvan. Meng eidooier, suiker en maizena tot papje. Voeg een klein beetje warme melk toe en mix goed door. Voeg dan alle melk al roerend toe aan je eimengsel. Wanneer je alles goed hebt doorgeroerd zet je de pan weer op het vuur met de melk-ei mengsel en roer je op zacht vuur tot je een dikke banketbakkersroom hebt. Laat ook de room afkoelen.

Nu ga je beginnen aan je cakebeslag. Mix de zachte boter met de suiker tot een luchtige creme. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix tot het volledig opgenomen is voordat je de volgende toevoegt. Voeg zout, vanillesuiker of -poeder toe. Zeef je bloem met bakpoeder en voeg deze toe aan je beslag. En meng tenslotte de melk door het beslag.

Beboter je bakvorm en bestuif met bloem. Of gebruik een vel bakpapier. Verdeel het cakebeslag over de vorm. En spuit de appelmoes en de banketbakkersroom op het cakebeslag. Je kan hiervoor speciale bakspuiten gebruiken maar je kan ook net zo makkelijk gebruik maken van boterhamzakjes.

apple and cream pie

Bak de cake af in de oven op 180c in ongeveer 45 minuten goudbruin. Nu is het zo dat de vulling boven op de cake hoort te blijven liggen, maar het kan ook zo zijn dat deze afzakt naar beneden. Dat is geen enkel probleem want je kan de cake gewoon omdraaien. Een dun laagje poedersuiker en/of amandelschaafsel erop zorgt voor een suprise effect, aangezien je de vulling dan pas ziet na het aansnijden.

Appel and cream pie

Smakelijk!

Wil je een ander recept proberen met appels? Klik dan hier ‘ Recepten met appels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.