Vegetarische gerechten

Kruidige rode linzen puree, bissara.

Het leuke aan rode linzen is dat waar je ook bent ter wereld de bekendste recepten altijd een soep of een puree achtig iets zijn. Geheel logisch aangezien rode linzen zo snel stuk koken dat iets anders ermee doen bijna zonde van je tijd is. Nu maken ondertussen bijna alle huishoudens wel een variant van rode linzen soep zoals bijvoorbeeld deze variant. Wie de uitdaging aangaat zal misschien nog iets proberen zoals een curry of dahl of misschien wel burgertjes. Ik wil jullie een nieuwe eenvoudige recept geven die je makkelijk kan opnemen in je (dagelijkse) kookrepertoire. Ikzelf heb altijd een vega(n)dag die bestaat uit een (Marokkaanse)peulvruchtengerecht waarbij deze rodelinzen puree om de paar weken ook weer langskomt.

Bissara?

Wat betreft de bissara’s, de dikke peulvruchtenpuree’s uit de maghreb is een rode linzen variant niet heel populair. Toch apart, ik ben er zelf mee opgegroeid. Nu spreken we in mijn taal eerder van talghsa ipv bissara maar het idee is hetzelfde. Met een basis charmilla en de toevoeging van een peulvrucht maak je heel makkelijk een pan vol liefde. Want dat is wat het is, met een lepel of met warm brood eet je met gemak meer dan je nodig hebt. Nu weet ik dat sommigen allerlei spannende toevoegingen denken nodig te hebben wanneer het gaat om Marokkaanse recepten maar dat is vaak niet het geval. Praktisch alles is gewoon te koop bij de gemiddelde supermarkt. Geen rare fratsen maar gewoon pure homecooking.

 

Moroccan red lentil stew safranaargana

Je kan dit recept dus eten als een soep of als een dikke/dunne puree. In Marokko eet je altijd brood  met het eten maar dat neemt niet weg dat wanneer jij er bijvoorbeeld rijst bij wil eten dat ook prima kan. Al gaat er niks boven goed de combinatie brood, bissara en olijf/arganolie.

Recept

Ingrediënten

1 ui
2 tomaten
Teentje knoflook
1/4 tot 1/3 bosje koriander (en/of peterselie)
2 el olijfolie
1 tl paprikapoeder
peper en zout
1/2 tl kurkuma
1/2 tl gember
1 el tomatenpuree
250 gr rode linzen
ongeveer 600ml kokend water

Optioneel:
Extra groenten. Prei is lekker, paprikareepjes ook en natuurlijk ook allerlei bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, postelein etc.

bereidingswijze:
Snipper ui grof, rasp knoflook en tomaten fijn.
Bak ui, knoflook, tomaat en de helft van de koriander met alle specerijen in de olie. Deze basis moet heerlijk gaan geuren. Voeg nu de linzen toe en kokend water tot minimaal 2 cm boven de linzen.
Laat de linzen helemaal kapot koken op zacht vuur, voeg de rest van de koriander toe en roer dan goed door. Proef of het op smaak is. Het is afhankelijk van je smaak hoe je de linzen wilt hebben. Wil je het eten als een dikke puree? Kook het dan door tot het zo dik is als jij wilt. Heb je meer behoefte aan een dikke soep, voeg dan wat water toe. Het fijne is dat op zeer zacht vuur je deze bissara gerust een tijdje op het vuur kan laten, eventuele aangebakken onderkant is namelijk heel lekker.

Ik eet het het liefst als een dikke puree zoals op de foto. Warm brood erbij en wat arganolie erover.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.