Zoetigheden

Sinaasappel karamelsaus

Ondanks dat ik eerder hartig kies dan zoet heb ik een zwak voor allerlei soorten karamel. Of dat nu zachte karamel is om te snoepen, stukjes karamel in ijs of chocolade of meer de dulce de leche kant op. In dit recept maken we de karamel wat frisser, dat klinkt misschien raar maar het werkt heel goed. Smaken die tegengesteld lijken gaan heel goed samen. Ik hoef denk niet te zeggen dat zoute karamel daar een groot voorbeeld van is of de vele zoetzure of -pittige sauzen. En dat gaat dus ook op voor deze karamelsaus, het volle romige van de room, zoete van de suiker en friszure van de sinaasappels zorgen voor een feestje op je tong.

Ik ben er ook achter gekomen dat Orange Caramel een Zuid-Koreaanse popgroep is. Lijkt mij dus wel bijpassend muziek om op te zetten wanneer je deze karamel maakt.

Want ja je kan hier prima met een lepel van snoepen maar erg verstandig is het niet.  Beter giet je het lauwwarm over ijs, yoghurt, cake, taart, alle soorten pannenkoeken en poffertjes. Of smeer je er crackers mee, vul je er cupcakes mee, gebruik je het als dip of als plakmiddel tussen koekjes.  Ik denk dat als je dit zo leest je misschien wel een paar liter moet gaan maken.

Orange caramel safranaargana

Voor nu het recept voor de saus, de volgende post zullen recepten bevatten waarbij deze karamelsaus goed past.

Recept

Deze hoeveelheid is genoeg voor eerder genoemde recepten. Verdubbel zonodig.

150 gr suiker
75ml sinaasappelsap
25 gr roomboter
60 ml room
snuf zout
rasp van 1 sinaasappel

Neem een pan met dikke bodem en meng daarin de suiker en sinaasappelsap goed door. Zet de pan op een middellaag vuurtje en laat de suiker oplossen. Roer niet meer in de pan, zonodig kan je de pan een beetje bewegen als je merkt dat de suiker niet overal even goed opwarmt.

Wanneer de suiker is opgelost kan je het vuur wat hoger zetten, nu komt er actie in de pan. De karamel gaat pruttelen. Na pakweg 10 a 15 minuten zie je dat de bubbles kleiner worden en de karamel donkerder van kleur is geworden. Dat is helemaal goed, je wilt dat het diepgoud/amberkleurig gaat worden. Haal nu de pan van het vuur en roer boter en room (beide op kamertemperatuur!!) er voorzichtig doorheen. Omdat je iets kouds toevoegt aan iets heel warms kan het ontzettend schuimen. Pas dus op.
Wanneer de room en boter door de karamel zijn opgenomen kan je het zout en de sinaasappelschil toevoegen. Laat aub een beetje afkoelen en het grote genieten kan beginnen.

Afgesloten in een potje in de koelkast tot zeker 2 weken houdbaar.

 

2 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.