Desserts

Muhallabiya met sinaasappel en karamel

Nog even een ander makkelijk recept die goed samengaat met de eerder gemaakte sinaasappelkaramel. Muhallabiya is een melk dessert, in de naam van het toetje zit het Arabische woord voor melk zelfs verwerkt. Het is op zich een toetje die je makkelijk kan maken omdat je niet veel ingredi├źnten nodig hebt behalve melk, suiker en iets om het mee in te dikken. De arabische gom kan je kopen in kleine zakjes bij praktische alle Marokkaanse mini-supermarkten maar ook Turkse, Irakese winkels. Het is optioneel, ik heb dit recept ook wel eens gemaakt zonder en dan is het nog steeds lekker.

muhallabiya with orangecaramel safranaargana
Ik heb de kaneel zelf gemalen en zo op de foto denk ik ‘ ja dat mag wel wat fijner’ ­čśÇ

Wanneer je gebruik maakt van de groene flesjes oranjebloesemwater wees dan niet te guitig met toevoegen, een 1tl is voor een beginner al best lekker. Heb je kwalitatief betere oranjebloesemwater (zonder aroma bijvoorbeeld) of ben je gek op de smaak dan kan je zeker meer toevoegen. Proef of het naar smaak is, zoals zo vaak is dat het beste om te doen.

Recept

Ingredi├źnten:

1 liter melk
4 el maizena
4 el suiker
1/2 tot 1el oranjebloesemwater of 2 kardemonpeulen
optioneel: paar korrels meska 7orra, arabische gom.

Topping:
sinaasappelkaramel
sinaasappelpartjes (ontvliesd)
kaneel
amandelschaafsel

Bereidingswijze:
Meng de maizena met ongeveer een glas koude melk toe. Breng de rest van de melk met de suiker (en kardemon als je die gebruikt) aan de kook. Wanneer de suiker is opgelost en de melk bijna gaat koken zet je het vuur zachter en voeg je al roerend het maizenapapje toe. Voeg ook oranjebloesemwater en arabische gom toe. Blijf roeren tot de melk dikker geworden is, dit duurt ongeveer 5 a 10 minuten.
Vind je dat het er te klonterig uitziet? Dat kan gebeuren als de maizena niet goed is opgelost dan hoef je niet te huilen maar kan je de muhallabiya door een zeef halen.

Giet het warme mengsel in kommetjes of glazen en laat afkoelen en leg daarna minimaal 2 uur in de koeling. Voor het serveren kan je de toppings voorbereiden.

Smakelijk!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.