Deegwaren Hartige broodjes Vegetarische gerechten

Katmer pie met spinazie en ricotta

Mijn ‘wil ik nog eens maken-lijst’ is langer dan je verwacht en ik maak hem bijna elke dag langer. Een soort uitdaging voor mijzelf. Het voordeel van meedoen aan de Foodblogswap (foodbloggers koken dan een recept van elkaars blog) is dat ik soms iets tegenkom wat toevallig ook op mijn lijst staat. Dus toen ik het recept voor katmer pie tegenkwam op de blog van Andrea was het meteen 1+1. Andres is naast foodfotograaf een foodblogger die geniet van koken, eten maar ook voor de sfeer daarom heen. Neem vooral een kijkje op haar blog voor vele lekkere recepten en tips.

Katmer pie ricotta and spinach safranaargana

Katmer kent verschillende verschijningsvormen, zoet en hartig en zoals altijd verschillende regionale varianten. Eigenlijk maak je zelf een knapperig deeg die je vormt door laagjes deeg met boter te smeren. Je kan het deeg dan wat dikker of wat dunner uitrollen. Ik zelf koos voor een dunne variant omdat ik hou van een knapperige laag om een romige vulling.

Katmer pie spinach and ricotta safranaargana

Kijk ook hier voor andere spinazie recepten of als je aan de slag wilt met andere hartige deeg recepten.

Recept

Ik ging zelf voor de helft van het recept. In het rood zie je wat ik aangepast heb. Oorspronkelijk horen er 2 eieren in maar ik vind het dan teveel naar ei smaken dus 1 ei is meer dan genoeg. Het insnijden aan de boven is niet voor de sier, het zorgt er ook voor dat het teveel aan vocht kan ontsnappen zodat de vulling niet te nat is.

Ingrediënten:

Deeg
250 gr bloem
1/2 tl zout
175 ml water
23 gr gesmolten ghee (Ik gebruikte oudi, je kan ook zelf boter klaren)

vulling
250gr ricotta
250 gr spinazie
1 ei
1/4 tl zout
1/2 tl peper
extra: 1,5 el ghee

Doe de bloem, het water en zout in een kom en mix tot je een zacht deeg hebt. Bebloem je werkoppervlak en kneedt het deeg nog verder tot het mooi elastisch is. Wanneer het deeg plakt, voeg je nog wat extra bloem toe. Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken en laat ze 10 minuten rusten onder een theedoek. Pak een stukje deeg en rol het uit in een ronde vorm tot het ongeveer 3 tot 4 mm dik is. Herhaal dat voor alle stukjes.

Deeg maken

katmer pie spinach and ricotta safranaarganaPak een rondje deeg en besmeer dat met de ghee. Leg er een tweede rondje deeg op. Besmeer ook dat tweede rondje deeg met ghee en leg daar een derde rondje op.  Laat het deeg weer 10 minuten rusten onder een theedoek. Rol het deeg die uit tot een dikte van 6-7 mm in een ronde vorm. Zet een glas in het midden en maak met een scherp mes van de buitenzijde naar binnen 8 inkepingen tot aan het glas (verdeel ze over de ronde deeg). Besmeer de bovenkant met ghee. Vouw elke driehoek naar binnen (zie de foto). Laat het deeg verder rusten onder een theedoek en ga verder met de vulling.

Vulling
Was de spinazie en snijdt ze in dunne reepjes. Doe dat in een grote kom en voeg de eieren, zout en kaas toe. Meng alles goed door elkaar. Mij lukte dat het best door met mijn handen alles goed te kneden.
Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius. Smeer een bakvorm in met de ghee. Rol het deeg uit tot 2x de grootte van je vorm en snij doormidden. Leg in lap deeg en leg die in je vorm. Druk de hoekjes met je vinger goed aan. Verdeel de vulling over het deeg, blijf ongeveer 2 cm uit de kant. Pak de 2de lap deeg en leg die over de vulling. Druk het deeg op het andere deeg zodat het vastplakt. Bestrijk het deeg met de ghee. Snijdt het deeg in vierkantjes met een scherp mes.
Bak 30 minuten in de oven, laat de katmer afkoelen en serveer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.