Groenten Vegetarische gerechten

Aubergineschotel met kaas

Het eerste waar ik aan denk bij een vleesloze week zijn gerechten met aubergine. En aangezien ik dit jaar meer aubergine recepten wil plaatsen is het al snel 1+1. Het fijne aan deze aubergineschotel is dat je hem op verschillende manieren kan bereiden, afhankelijk van de tijd, zin en energie die je er in wilt stoppen. Kenners zullen aan een bekend Italiaans gerecht denken, daar is dit recept dan ook op gebaseerd. Alleen dan makkelijker.

eggplant and mozarella skillet safranaargana

Maar zoals aangegeven kan je het recept aanpassen. Een andere tomatensaus maken bijvoorbeeld of een andere kaas. Misschien wil je het hele gerecht meteen in de oven klaarmaken? Alles kan en mag van mij.  Ik gebruikte zelf een steelpan die ook in de oven kan, zo heb je ook minder afwas.

Het enige wat ik van je vraag is om de aubergine ‘bak’ methode te gebruiken en deze niet te gaan grillen of roosteren. Dat doe je maar voor een ander recept!

eggplant and mozarella skillet safranaargana

ps. Doe jij ook mee aan de Week zonder vlees?

Recept voor 2/3 personen

1 grote aubergine
2 el neutrale olie
3 el lekkere paneermeel
1 teen knoflook
parmezaanse kaas
1 bol mozarella
Italiaanse kruiden

Saus:
Een blik tomaten
1/2 ui
1 teen knoflook
zout&peper
beetje honing (of suiker)
1 el olijfolie

Bereidingswijze:

Als eerst begin je met de tomatensaus zodat die tijd genoeg heeft om te sudderen. Snij de ui en knoflook fijn en bak die glazig in de olijfolie. Hak de tomaten uit blik grof of knijp ze boven de pan in stukken zoals ik het altijd doe. Wat ik ook altijd doe is de blik met een heel klein beetje water te ‘spoelen’ en dat water toe te voegen aan de saus. Voeg ook de honing/suiker toe, beetje zout en wat peper en laat op zacht vuur ongeveer 10 a 15 minuten sudderen.

Vervolgens begin je met de aubergine. Snij deze in dikke plakken van 1cm dik en bestrooi royaal met zout. Dit doen we om zoveel mogelijk vocht uit de aubergine te halen. Gewoon doen dus. Laat ongeveer 5/7 minuten staan. Spoel ze dan af en dep droog.

Besprenkel de plakjes met de olie, wrijf de olie vervolgens goed over alle plakjes. Verwarm een brede steelpan en leg daarin de plakjes aubergine en bak ze aan beide kanten ‘bruin’ op middelhoog vuur. De aubergines hoeven niet door en door gaar te zijn.

Ondertussen meng je paneermeel met een eetlepel geraspte parmezaanse kaas en een beetje Italiaanse kruiden.

Wanneer je klaar bent pak je de pan met tomatensaus. Je kan de aubergines gewoon direct mengen met de saus, maar je kan ook gaan voor laagjes. Wat dan het handigst is om 2/3 van de saus apart te leggen. Leg dan een aantal plakjes aubergine op de saus, verdeel er nog wat saus over en dan de paneermeel. Ga zo door tot je de aubergine op is en sluit af met tomatensaus en een royale laag paneermeel. Zet weer terug op het vuur en laat op zacht vuur (zonder deksel) nog eens 10 minuten koken.

eggplant and mozarella skillet safranaargana
Verwarm de gril. Snij de mozarella in plakken en verdeel over de aubergine. Nog een beetje parmezaan erover en dan onder de gril.

Serveer warm met een lekkere groene salade.
Mocht je dat willen dan kan je er ook brood bij serveren of bijvoorbeeld pasta.

eggplant and mozarella skillet safranaargana

Paneermeel:
Ik roosterde een zaden&pitten boterham goudbruin en ‘raspte’ deze grof. Zo heb je snel en makkelijk paneermeel. Je kan alle soorten oud brood gebruiken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.