cake Zoetigheden

Ricottacake met citroen en blauwe bessen

Het was niet het dat ik een ricottacake wilde maken en vervolgens boodschappen ging doen. Integendeel ik had ricotta in huis voor een pastagerecht, maar omdat ik in een anti-pasta (kan dat??) fase. Dus moest er iets gedaan worden met de ricotta. Hoewel een frisse cheesecake het eerst was waar ik aan dacht maar de koelkast gaf mij hele andere inspiratie. Dit is het leuke aan bakken toch? Inspiratie komt overal vandaan en soms moet je eens wat ingrediënten bij elkaar verzamelen uit de koelkast.

Nu deelde ik de foto op instagram/snapchat en kreeg vervolgens best veel vragen naar het recept. Dus op een gegeven moment leek het mij net zo handig om het recept online te zetten. Iets dat ik sowieso wat vaker moet doen ook al denk ik dat een betere foto meer welkom is en probeer ik recepten het liefst meerdere keren uit voordat ik ze online zet (gelukkig is dit recept al getest door anderen).

Het is algemeen bekend dat er strenge regels zijn rondom bakken en toch hou ik mij er weinig aan. De hoofd ingrediënten had ik al en ik wilde een niet al te zoete cake hebben dus koos ik als basisrecept voor de gelijke hoeveelheden cake. Omdat ik maar 3 eieren had besloot ik dat een deel van de ricotta vervanger zou moeten zijn voor het missende ei en ik de andere helft van de boter kan aftrekken. Verder waren de bosbessen die ik had best zoet durfde ik het wel aan om voor minder suiker te gaan ipv de standaard 250gr. De bessen en glazuur geven genoeg extra zoetheid maar mocht je wel gek zijn op zoete zoetheid dan kan je wat extra suiker gebruiken.

Recept

Ingrediënten

Ik gebruikte een bakvorm van 23 cm, hoe kleiner je bakvorm hoe hoger de cake.

250 gr ricotta
250 gr bloem
190 gr suiker (max 250 gr suiker)
125 gr boter
3 eieren
1 zakje bakpoeder
rasp van 1 citroen
snuf zout

125 gr blauwe bessen (of meer)
lepel bloem.

glazuur:
1 el citroensap
75 gr poedersuiker
scheutje melk

Bereidingswijze:
Meng de blauwe bessen met 1 lepel bloem en schud goed om.
Mix (in een keukenmachine) alle ingrediënten behalve de bloem en bakpoeder samen tot een mooi geheel. Zeef bloem en bakpoeder en voeg die toe.

Beboter de bakvorm en bebloem licht. Giet het beslag vervolgens in de vorm en verdeel de blauwe bessen over het beslag en druk ze een beetje aan.

Bak de ricottacake in ongeveer 45min gaar in een voorverwarmde oven (180c). Laat de cake volledig afkoelen.
Optioneel: Meng poedersuiker met citroensap en melk tot een glad geheel en verdeel glazuur over de cake.