Gevogelte Vlees, gevogelte en vis

Kip cacciatore.

Het leuke aan de foodblogswap is niet eens het feit dat je van iemand anders blog mag koken maar ook dat het je vaak dwingt iets te kiezen wat je normaal niet zo snel zou maken. Net als vele andere foodies aka lekkerbekken heb ik een megalange lijst aan recepten die ik ooit eens wil maken, kip cacciatore staat daar ook al langere tijd te wachten. Iets hield mij altijd tegen en dat iets is eigenlijk mijn hang naar tradities om recepten eer aan te doen. Zo had ik bij kip cacciatore altijd het gevoel dat ik wijn en champignons moest gebruiken en beide gebruik ik niet of lust ik niet. Ik weet het, je kan alles vervangen en niets hoeft. Zelf roep ik ook altijd dat je mijn recepten vooral moet gebruiken als inspiratie en je mag alles veranderen. Maar toch denk ik bij bepaalde recepten ‘Hoe zal het smaken wanneer ik het echt traditioneel maak?’  Achja, soms is het zoals het is… toch?

chicken cacciatore safranaargana

Terug naar het swap gedeelte, ik mocht koken van de blog Platefulflavors van Sonja. Ik volgde Sonja al op haar oude blog dus ik wist meteen al dat ik goed zat. Dit gaat heel afgezaagd klinken maar ik vind dat zij altijd kookt vanuit haar hart en zichzelf uitdaagt. Dat is altijd leuk om te zien bij foodbloggers. Dus was het even zoeken wat ik ging maken, ik neigde naar een lekkere salade maar besloot toch om te gaan voor dit kipgerecht. Verder is het nu wel duidelijk dat ik mijn voedseldroger eens van zolder moet halen want de ideeën die ik bij Sonja zag spraken mij heel erg aan.

Recept

Ingrediënten

800 gram kippen dijen en/of poten met vel & bot (200 gr pp)
2 uien
4 teentjes knoflook
2 stengels selderij
2 peentjes
1 blik gepelde tomaten
3 verse tomaten
1 paprika
Italiaanse kruiden: rozemarijn, tijm, oregano, majoraan
2 el balsamico azijn (ik gebruikte granaatappelmelasse)
1 bouillonblokje kip
300ml water
olijfolie
beetje suiker
peterselie voor het serveren en lekkere olijven
optioneel: 1 tl gerookte paprikapoeder
pasta naar keuze

Bereidingswijze

Braad de kipstukken aan in een ruime pan, zorg ervoor dat ze rondom bruin zijn. Snij in de tussentijd alle groenten in kleine stukjes. Wanneer de kip mooi bruin is haal je deze uit de pan. Bak nu ui, knoflook, bleekselderij en wortel in de pan aan, schraap vooral alle ‘kiprestjes’ van de bodem want die geven een heerlijke smaak af. Voeg paprika en balsamicoazijn of granaatappelmelasse toe en bak deze mee.


Eigenlijk is het daarna een kwestie van alles toevoegen behalve olijven en peterselie. Breng aan de kook en laat daarna 30-45 minuten op laag vuur inkoken. Laatste kwartier voeg je de olijven toe en proef of de saus op smaak is. Als je pasta erbij wilt eten is het handig om deze op tijd op te zetten. En verder kan je de peterselie fijn snijden en alvast klaar leggen.

Als de saus mooi is ingedikt kan je de kip cacciatore serveren. Bestrooi met peterselie en serveer met een pasta naar keuze. Je kan het gerecht ook serveren met brood, polenta of rijst.

Smakelijk!

 

 

2 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.