cake Zoetigheden

Fudgy griesmeelkoek (besboussa met gecondenseerde melk)

 

Dan heb je een recept, tik je alles uit en blijft dan veel te lang dubben over de titel. Hoe moet ik het nou noemen? Het is eigenlijk geen klassieke basboussa ook al is het gemaakt van griesmeel. Mensen die een basboussa verwachten zullen boos in het eindresultaat happen. Of misschien moet ik het een oven harcha noemen, maar harcha is meer iets dat in de richting van brood gaat dan in de richting van taart? Het heeft eigenlijk ook iets weg van boterkoek maar het is zoeter en met meer structuur. Boterkoek liefhebbers zullen zich daarom bedrogen voelen. Het is ook geen cake of taart eigenlijk, daar is het te stevig voor. Door de gecondenseerde melk krijgt het een fudge smaakje, maar het is geen fudge.  Maar wat is het dan wel?

Hoe dan ook.
Na het recept meerdere malen uitgeprobeerd te hebben met veranderende ingrediënten besefte ik dat ik het alleen maar slechter maakte in plaats van beter. Dus hier een recept met veel boter, veel griesmeel en veel gecondenseerde melk. Laten we het daarom maar houden op een Fudgy-griesmeelkoek. Wie iets beters kan bedenken mag het zeggen.


Bereidingswijze:

Ingrediënten:

24 cm ronde bakvorm.

185 gr fijne griesmeel
200 gr grove griesmeel
40 gr geraspte kokos
80 gr suiker
10 gr bakpoeder
1 afgestreken theelepel bakingsoda
snufje zout
optioneel: rasp van een halve citroen of sinaasappel (is een frisse tegenhanger voor al dat boter en gecondenseerde melk)

85 gr roomboter, gesmolten.
85 gr ghee / oudi (geklaarde boter), gesmolten (als je dit niet hebt of kunt vinden gebruik dan 170 gr gesmolten roomboter of klaar je boter zelf)
180 ml lauwwarme melk
1 ei

1 blik gecondenseerde melk (ligt in de supermarkt vaak bij de koffiemelkproducten)

extra: een beetje fijne griesmeel

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180c

Mix alle droge ingrediënten goed door elkaar.
Klop het ei een beetje los en voeg deze met alle natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten.
Roer eerst goed door met een pollepel en kneed vervolgens kort door met je handen.
Je beslag (deeg) is nu nog wat nattig en dat is logisch.

Smeer je bakvorm in met olie of boter en bestrooi met fijne griesmeel.
Giet het beslag in de vorm en druk alles goed aan. Laat vervolgens minimaal 5 minuten staan zodat de koek iets steviger kan worden.

Als je dat wilt kan je na de 5 minuten wachttijd de koek versieren, geheel naar eigen smaak. Ik heb gewoon met een vork wat zitten drukken en vroeg mij daarna af waar ik toch mee bezig was zo mooi was het nou ook al weer niet. Het ziet er wel huisgemaakter uit.

Bak vervolgens af op 180c voor ongeveer 15 tot 20 minuten, of totdat de koek gaar is.  Zorg ervoor dat je genoeg onderwarmte hebt in jouw oven zodat je een knapperige onder- en bovenkant krijgt.

Verwarm de gecondenseerde melk een beetje zodat deze iets vloeibaarder is. Dit kan door de inhoud in een pannetje te gieten en op het fornuis te verwarmen.  Of in een kommetje te gieten en daarna in de magnetron te verwarmen.

Oke, de koek is klaar.
Neem iets zoals een cakeprikker, satéstokje of desnoods een vork en prik daar voorzichtig je cake rondom mee in. Ga niet als een gek tekeer omdat we niet willen dat de bovenkant helemaal verkruimelt. Ben je klaar met je geprik? Giet dan rustig de gecondenseerde melk over de koek. Doe dat in het midden, zodat het middengedeelte ook genoeg zoetigheid kan opnemen voordat de randen alles overnemen.

Wil je een topping op de koek? Dan kan dat.
Laat je fantasie de vrije loop gaan of neem bijvoorbeeld (geroosterde) kokos of (gebakken) amandelen. Snij in kleine stukken want dit is machtig, serieus machtig.

 
Wil je iets anders maken met griesmeel? Klik hier
Wil je toch meer een cake met griesmeel? Klik hier

———————

Wil jij een grotere koek maken (zoals ik heb gedaan) of juist een plaatkoek maken dan is het beter om meer ingrediënten te gebruiken. Zie hieronder voor een recept dat beter past bij een 26cm vorm of een kleine ovenplaat.

Ingrediënten:

240 gr fijne griesmeel
270 gr grove griesmeel
50 gr geraspte kokos
110 gr suiker
15 gr bakpoeder
1 volle  theelepel bakingsoda
optioneel: rasp van een halve citroen of sinaasappel

110 gr roomboter, gesmolten.
110 gr ghee / oudi (geklaarde boter), gesmolten (als je dit niet hebt of kunt vinden gebruik dan 170 gr gesmolten roomboter.
250 ml lauwwarme melk
1 ei

1,5 tot 2 blik gecondenseerde melk (ligt in de supermarkt vaak bij de koffiemelkproducten)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.