Informatief Overig

Ingemaakte sinaasappel.

Soms heb ik een gerecht in gedachten maar mist het iets, een ingrediënt die zorgt voor een wow effect. Vaak kan ik dit effect wel krijgen door het gebruik van een bepaalde kruid of een beetje citroensap. Maar soms ook niet. Ergens in maart bedacht ik mij dat wanneer je een citroen kan inleggen je dat ook wel kan met andere citrusvruchten.Een ingemaakte sinaasappel zou dan toch ook lekker moeten zijn?  De 1ste poging met letterlijk 1 sinaasappel was goed, het smaakte prima in een tajine. Paar maanden later kwam de 2de poging (nu met een perssinaasappel) met wat kaneel, kardemon en korianderzaad. Maar deze combinatie combineerde niet helemaal met de tajine die ik in gedachten had. Daarna kwam de ramadan, vakantie en vervolgens vergat ik het allemaal een beetje. En dan komt het moment dat je een bepaald gerecht wilt maken en je hebt geen ingemaakte sinaasappel.

Dus moet ik weer een potje maken en kan ik pas over minimaal een maand het recept gaan maken en posten. Waarom ik dit dan nu post en niet pas als ik de recepten online zet? Je moet nu eenmaal wachten als je fruit inmaakt, dat is niet een kwestie van dagen maar eerder van weken en maanden. En al helemaal als je zoals  bij onderstaand recept geen extra hulpmiddelen/technieken gebruikt om het proces te versnellen.
Ik denk en verwacht dat er onder mijn lezers genoeg personen zijn die echt genieten van koken en daar ook uitdagingen inzien. Deze lezers zullen de vruchten meteen gaan inmaken zodat ze over een maand of 2 ook meteen de nog te posten recepten kunnen maken. Zo hebben we allen iets om naar uit te kijken, oh nie dan?

Heb ik al gezegd dat koken soms tijd kost? 

Recept

Je hebt (hand)sinaasappels nodig en zeezout.  Ongeveer 2 eetlepels zout per sinaasappel (ik gebruik normaal 1 eetlepel zout per citroen).
Ditmaal heb ik ook een grapefruit gebruikt, deze is wat zuurder dan een sinaasappel en leek mij daarom ook lekker.

Hoe begin je?
Was en droog het fruit.
Snij het fruit in vanaf het midden naar beneden, maar zorg ervoor dat het fruit nog wel aan elkaar vast blijft zitten. Bestrooi royaal met zout, en wrijf het zout voorzichtig rondom alle partjes, het geeft niet als het daarna een beetje uit het fruit valt, je zult alle gevallen zout daarna toch weer bovenop het fruit doen in de pot. Leg het fruit vervolgens in de pot. En ga verder met de rest van het fruit.  Je mag de vruchten rustig een beetje aandrukken, geen enkel probleem maar pers ze niet helemaal uit! Alle vrijgekomen sappen en gevallen zout schuif je daarna mooi in de pot. Strooi er nog 1 eetlepel zout bovenop en doe de pot dicht. Een schietgebedje erbij en klaar ben je.

Je kan natuurlijk meteen 10 potten maken maar begin gewoon rustig met 1 pot, ongeveer 3 stukken fruit en dan heb je echt wel genoeg voor een tijdje.

Waar moet je op letten?
– Dat je biologische onbewerkte vruchten gebruikt. Wil je dat niet, was het fruit dan in koken water zodat alle mogelijke troep er af is.
– Dat je een (weck)pot gebruikt die schoon en gesteriliseerd is. Dit doe je door de pot ongeveer 10-15 minuten te koken in in een pan met water of deze mee te laten draaien in de afwasmachine.
– Dat je de pot op een koele, donkere plek bewaard.
– Dat je 1ste week om de dag en de 2de tot 4de week om de 2 dagen de pot een paar keer rustig omkeert zodat alle losgekomen vocht en de restjes zout om al het fruit heengaan. Het zout onttrekt namelijk vocht uit het fruit en door de pot om te draaien zorg je ervoor dat dit proces bij al het fruit gelijktijdig en goed verloopt.

Zie hier recepten met de ingemaakte sinaasappel: Recepten met ingemaakte sinaasappelen
Heb je nog ingelegde citroenen in huis en ben je op zoek naar een recept om ze te gebruikten?
Klik dan hier:
Recepten met ingemaakte citroenen.

3 Comment

 1. Ik was op zoek naar een sinaasappel pickles recept, nadat ik een lemon pickles recept zag in mkr gemaakt in de finale van s09 door de ‘moderne hippies’.
  Dit recept is totaal anders, dus zèker de moeite van het proberen waard.
  Maarrrrr….

  Is het noodzakelijk dat de parten verbonden blijven?
  En, hoe lang moet ik minimaal wachten om dit prachtigs te proeven?
  Moet het lucht dicht zijn?
  Of bewaar ik het in de koelkast?
  Blijven de sinaasappels ‘droog’ staan?
  En, hoe lang kan ik het maximaal bewaren?
  Ik ben bang dat ik het te mooi vind om alles ‘zomaar’ te verwerken.

  De sinaasappels liggen al klaar, en
  ik heb himalayazout gekozen omdat de kleur zo mooi is.
  Ik verheug me op de reis die ik met dit mooie recept ga maken.
  Alvast bedankt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.