Desserts Overig

Zoete seffa: gestoomde vermicelli met kaneel en amandelen

Er zijn maar een paar gerechten die ik nooit kan laten liggen, al zit ik propvol en al weet ik dat ik er last van ga krijgen. Seffa staat hoog in dat lijstje. Logisch, gestoomde vermicelli met kaneel en poedersuiker. Of nog beter met rozijnen en amandelen. Heerlijk.

Seffa is daarom ook een dessert, als we het hebben over een meergangen diner dan komt de seffa altijd na een hartig vleesgerecht. 
 Helaas serveert men het tegenwoordig niet vaak meer op feesten. Ik pleit voor terugkomst van seffa bij feestbanketten. Als ik weet dat men seffa serveert eet ik liever niet om genoeg plek te hebben voor deze zoete zaligheid.Dat zijn de officiële regels, maar ik kan je vertellen dat het ook heel lekker smaakt als ontbijt (koud!) of als hapje tussendoor. 

Maar eerst de vraag der vragen: kan ik elke vermicelli gebruiken? Nee. Je hebt voor het stomen hele fijne vermicelli nodig, ook wel bekend als engelenhaar (cheveux d’ange klinkt mooier). Hiervoor kan je het best naar de Marokkaanse winkel gaan of het proberen bij een andere multi-etnische winkel. Het merk Dari heeft hele fijne lange vermicelli, ik heb voor bovenstaande foto vermicelli van Bladi gebruikt.

Hoe dan ook.

Voor we gaan beginnen nog 1 opmerking: seffa maken is niet moeilijk! Het kost alleen veel wachttijd en je moet aanvoelen wanneer de seffa gaar genoeg is.


Ingrediënten:

500 gr vermicelli voor seffa
1 eetlepel neutrale olie
190 ml water + 75 ml water

10gr zout
100gr sultana rozijnen
2 eetlepels roomboter of oudi of ghee
2-3 eetlepels poedersuiker
 
Stoomwater:
2-3 liter kokend water
½ citroen (limoen of sinaasappel is ook goed
 
Decoratie:
kaneel
poedersuiker
gemalen, gebakken (gepelde) amandelen

extra:

Couscoussiere, of een pan met stoominzet. Pan moet groot genoeg zijn zodat het water niet tegen de onderkant van de stoompan aan zit.
Grote ruime diepe bord, kesra (aardewerken schaal) of bak.
Vorken om de hete vermicelli om te schudden (of je handen.. dat kan altijd)
 
Bereidingswijze:

Stap 1: 

Breng water met citroen aan de kook. Zorg ervoor dat wanneer de stoominzet op de pan er geen stoom ontsnapt.  Meng de 160 ml water (dit is een grote waterglas) met het zout totdat het zout is opgelost en leg apart.
Week de rozijnen in water en leg apart.


Stap 2:

Leg de vermicelli in een bak en verdeel de eetlepel olie eroverheen. Hussel nu voorzichtig met je handen de vermicelli om zodat alle draadjes bedekt zijn met een laagje olie. 

Stap 3: 
Wanneer je ziet dat het water kookt verdeel je de vermicelli over de stoompan en stoomt deze 20 minuten vanaf het moment dat de stoom boven de vermicelli uitkomt. Oftewel wanneer je de stoom ziet boven de pan begint de 20 minuten. LET OP: het stomen gaat onbedekt, leg dus geen deksel boven op de stoompan!

Stap 4:
Na de 20 minuten zet je het vuur lager en stort je de vermicelli in de gebruikte bord/bak. Gebruik de vorken om alles los te schudden. Besprenkel vervolgens met het glas gezouten water (zie stap 1). Blijf de vermicelli met vorken of handen los schudden zodat het alle vocht opneemt en tegelijkertijd afkoelt. Laat minimaal 5 en het liefst 10 minuten rusten.

Stap 5:
Breng water weer opnieuw aan de kook en herhaal stap 3.

Stap 6:
Na de 20 minuten zet je het vuur lager en stort je de vermicelli in de gebruikte bord/bak. Gebruik de vorken om alles los te schudden. Besprenkel vervolgens met de overige water, 100 ml. Blijf de vermicelli met vorken of handen los schudden zodat het alle vocht opneemt en tegelijkertijd afkoelt. Laat minimaal 5 en het liefst 10 minuten rusten. Na de 10 minuten voeg je de uitgelekte rozijnen toe. Meng alles goed door. Proef of de vermicelli zacht is.Stap 7: 
Breng water weer opnieuw aan de kook en herhaal stap 3.

Stap 8:

Na de 20 minuten zet je het vuur lager en stort je de vermicelli in de gebruikte bord/bak. Gebruik de vorken om alles los te schudden.  Nu komt het lekkerste en belangrijkste: het zoeten en vetten van de gestoomde vermicelli. Verdeel de boter en poedersuiker over de hete vermicelli, schud alles goed om zodat de boter smelt en elk stukje vermicelli een boter-suikerlaagje krijgt.

Stap 9:
Je bent nu klaar om te serveren.
Verdeel de seffa over een grote bord. Versier met poedersuiker, kaneel en grof gemalen amandelen. Traditioneel geeft men altijd aparte bordjes erbij zodat je nog iets kan toevoegen als je dat wilt.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.