Groenten Salade

Een ‘musthave’ dressing, met een eenvoudige rode biet salade.

Ik voel mij soms alsof ik de enige ben die gek is op (rauwe) rode biet. Waarom schrikt deze groente toch zoveel mensen af eigenlijk? Rauwe rode biet is bijvoorbeeld niet zo zoet als de gekookte of (nog lekkerder!) geroosterde rode biet. Maar toch is deze groente rauw ook erg lekker, lekker aards en door die aardse zoetheid combineert het heerlijk met wat zure smaken.

Daarom laat ik de rauwe biet de hoofdrol spelen in deze salade, want het gaat hier eigenlijk om de dressing.  Deze dressing is zo basis, zo eenvoudig en tegelijkertijd zo lekker dat elke salade automatisch lekkerder wordt. Scheur een krop sla open, besprenkel met de dressing en hupsakee je hebt een heerlijke salade.

Dus mocht jij geen fan zijn van rode biet, gebruik deze dressing dan over een andere salade.

Dressing:
1  flinke eetlepel mosterd, dressing is zowel met fijne als grove mosterd lekker
7 el olijfolie
1 el natuurazijn (ik gebruik de witte flesjes die je bij de Marokkaan kan kopen)
1 el citroensap
vers gemalen zwarte peper, een flinke snuf
mespuntje zout
1/2 tl suiker
optioneel: mespuntje citroenrasp

Voor de salade:
4 kleine stevige rauwe rode bieten, gewassen en geschild
100gr veldsla
20gr pistachenoten of andere noten (liefst mooie groene pistache maar lelijke bruine zoals de mijne smaken ook prima)

Bereidingswijze:

Klop met een garde de mosterd, azijn, citroensap, peper, zout en suiker tot een homogeen mengsel. Voeg nu lepel voor lepel de olijfolie rustig toe terwijl je blijft kloppen. Proef of de dressing op smaak is. De dressing kan je in een afgesloten potje minstens een week bewaren.

Snij met een dunschiller lange (pasta)slierten van de geschilde rode bieten. Je kan de bieten ook raspen of er met een mandoline dunne plakjes van snijden.  Verdeel de bietenslierten over 4 borden, verdeel de veldsla daarover. Hak de pistachenoten fijn en strooi over de borden.  Druppel net voor het serveren de dressing over de borden.

Deze salade smaakt prima op zichzelf als voor of tussengerecht. Ook smaakt de salade lekker naast gebakken vis of met  een geitenkaas panini.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.