Deegwaren Hartige broodjes

Knoflook-peterselie (trek) brood.

Ik hou van knoflook. En zo ook voor praktisch bijna alle gerechten met knoflook. Stiekem vind ik het heerlijk om plakjes stokbrood krokant te grillen en deze dan dik te besmeren met knoflookboter.

Deze trekbrood, pull apart bread op zijn Amerikaans is dan ook perfect voor knoflookliefhebbbers. Gemaakt van een zachte deeg die goed past bij de knoflookpeterselieboter.
Ingrediënten:
500gr bloem
285ml melk
5gr zout
10gr gist(instant)
20 gr suiker
50gr melkpoeder (optioneel)
75gr gesmolten boter.

4 teentjes knoflook
5el peterselie fijngesneden (halve grote bos) of 3 el gedroogde peterselie
snufje zwarte peper
snufje zout
80gr half gesmolten boter
optioneel: geraspte (parmezaanse) kaas.

Bereidingswijze:
Verwarm de melk tot deze lauwwarm is, meng vervolgens met de gist en suiker en laat 5 minuten staan. Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe behalve de bloem. Kneed vervolgens de bloem er in 3 delen door. Kneed het deeg vervolgens nog zo’n 5 minuten tot je een zachte elastische deeg hebt.
Dek af op een warme plek en laat rijzen tot het deeg verdubbelt is (45/60min)

Wanneer het deeg gerezen is maak je de knoflookboter klaar:
Rasp de knoflook fijn of pers ze uit, meng samen met de fijngesneden peterselie, zout, peper en de half gesmolten boter tot een crème.

Vet je vorm in met een beetje knoflookboter. Maak nu een lange dikke sliert van het deeg en snij in dunne plakjes. Wentel elk plakje door het knoflookboter mengsel en stapel ze in een bakvorm. Ik heb gebruik gemaakt van kleine aluminiumbakjes maar een cake vorm is net ook prima. Omdat de lapjes deeg wat glibberig zijn is het handig om je cakevorm schuin vast te houden en dan de plakjes op elkaar te leggen in de vorm.  Maak je niet druk om een volle vorm, de deeg rijst namelijk naar boven toe in je vorm. Smeer aan het einde ook de bovenkant van het brood in met de knoflookboter.
Een andere leuke vorm is om balletjes te maken van het deeg, deze te mengen met de knoflookboter en vervolgens in een tulband vorm af te bakken.

Laat het deeg nog 20minuten rijzen op een warme plek.

Bak het knoflookbrood in 30minuten af op 180c.

Warm het lekkerst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.