Groenten Salade Vegetarische gerechten

Gegrilde courgette, falafelkruim & tahinsaus.

Grilled zuchinni with falafel and tahini sauce
Soms geeft een moestuin verrassingen. Vorig jaar had ik bijvoorbeeld teveel courgetteplanten gezaaid en net zoals elke moestuineigenaar weet: van 1 courgetteplant kan je eigenlijk al meer dan genoeg van oogsten. Dit jaar besloot ik dan ook maar 1 plant te zaaien, dat dacht ik tenminste. Geheel tegen mijn verwachting in had ik opeens 2 planten een groene en een gele courgette. Suprise!

En die gele courgette ziet er toch prachtig uit gegrild en gedrapeerd over een bord? 

Maar alleen courgette is ook wel saai dus bedacht ik er andere elementen bij. De falafelkruim is een keer ontstaan toen mijn falafel uit elkaar viel, omdat we toch moesten eten besloot ik het falafelmengsel maar te bakken. Geheel tegen mijn verwachting was het erg lekker. Dus wanneer ik zin heb in de falafelsmaak maar geen zin om te frituren maak ik falafelkruim. Het voordeel is dat je het ook prima in porties kan invriezen. 

Samen vormen ze een lekkere lichte zomerse maaltijd.

Voor 4 personen (lichte warme maaltijdsalade)

Per categorie staan de ingrediënten en de bereidingswijze. Je hebt verder nog een halve citroen nodig, wat blaadjes peterselie en chilipoeder. Als je de yoghurt weglaat of vervangt door een plantaardig alternatief dan is het gerecht ook vegan. Zoals altijd kan je kikkererwten uit pot gebruiken maar mijn voorkeur heeft het wanneer je je kikkererwten laat weken.

Courgette:

2 gele courgettes
2 groene courgettes 
2 el olijfolie
snufje zout

Snij de courgettes in dunne plakken, hoe dunner de plakken hoe sneller de courgette gaar is. Daarnaast kan je de plakjes dan ook mooier draperen. Meng de courgetteplakken met de olie en zout en gril ze in een hete grillpan mooi bruin. 

Falafelkruim:
200 gr geweekte kikkererwten (75 droge kikkererwten die je een nachtje weekt)
2 takjes tijm, blaadjes afgerist
1/2 tl komijn
2 el fijngesneden korianderblad
2 el fijngesneden peterselie
1/2 tl zout
1 sjalot of kleine ui geraspt

Vermaal alle ingrediënten samen tot een kruimelig geheel in een keukenmachine.
Laat het liefst minimaal 1uur marineren.

Bak vervolgens de kruim in 2 eetlepels olie knapperig. Het bakken gaat het handigst wanneer je de olie heet laat worden en vervolgens de kikkererwten mengsel verspreid over de pan. Laat een minuutje aanbakken en roer  vervolgens nog 2 minuten totdat alles gaar is. Je wilt niet alleen maar donkere gebakken stukjes maar een fijne combinatie daarvan.

Tahinsaus:
4 eetlepels tahinsaus
3 eetlepels water
3 eetlepels gekookte kikkererwten
2 eetlepels yoghurt
1/4 tl komijnpoeder
1/2 tl paprikapoeder
rasp van een halve teen knoflook.

Mix in een keukenmachine of met een staafmixer bovenstaande ingrediënten tot een dikke saus. Proef of alles naar smaak is, het kan best zijn dat de saus wat meer pit of romigheid nodig heeft. Als de saus te dik is dan kun je er nog een beetje water aan toevoegen.

Serveren:
 Verdeel de saus over 4 grote borden. Vervolgens verdeel je daar de courgetteplakken over, mix vooral de kleuren door elkaar mocht je ook gele courgettes hebben.  Verdeel tenslotte de warme falafelkruim over de courgette. Besprenkel met een beetje citroen, wat peterselie en voor extra pit een beetje chilipoeder.

Serveer lauwwarm en geniet.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.