Deegwaren Hartige broodjes Ramadan

Batbot met kip, 3 manieren en 3 vullingen.

Ik heb al een batbot recept op mijn blog staan, klik hier, en die is heel lekker, dus ga het recept vooral maken. Maar mijn favoriete batbot is eigenlijk volledig gemaakt met fijne griesmeel. Nu weet ik dat men dat nog een beetje eng vind soms, daarom een recept waar een gedeelte van de bloem is vervangen door bloem. Deze moet gewoon iedereen lukken.

Ondertussen heb ik dit recept zo’n 5 keer gemaakt. Van de 5x is het 1 keer niet helemaal geworden zoals ik ze wilde hebben. Naar mijn idee lag dat aan het feit dat ik voor het eerst instant ipv verse gist gebruikte en ik daarnaast gebruik maakte van een elektrische grilplaat in plaats van mijn Marokkaanse gietijzeren pan. De reden waarom ik dit zeg is ter troost voor mensen waarbij deegrecepten niet altijd meteen lukken en daarnaast om mijzelf een beetje in te dekken ;).

Los daarvan, omdat ik het recept al meerdere malen gemaakt heb heb ik ook verschillende vullingen en verschillende vul manieren. Je kunt met een recept heel wat meer dan je denkt!

Ingrediënten:

350 ml lauwwarm water
100 gr bloem
400 gr fijne griesmeel
5 gr zout
30 gr verse gist


Het deeg:
Los de gist op in 100 ml warm water en laat 5 minuten staan. Meng bloem met het griesmeel en voeg het gistwater en 125 ml water toe. Roer alles goed door en voeg dan het zout toe. Begin met kneden en het toevoegen van de rest van het water. Tot nu toe heb ik altijd exact 350 ml water gebruikt, mocht je deeg toch wat te stevig zijn voeg dan 1 a 2 eetlepels extra water toe.  Kneed tot een zachte deeg die niet meer plakt en laat vervolgens ongeveer 45 minuten rijzen of tot het deeg verdubbeld is.

Het deeg is iets natter dan je normaal bent, dit omdat griesmeel meer vocht nodig heeft dan bloem. Wil jij dit recept toch uitproberen met alleen griesmeel, voeg dan 25 ml extra water toe.

Zie verder hieronder.

Vullingen, je kan ze natuurlijk prima onderling verwisselen:

Vulling 1, zie foto bovenaan:
500 gr kipfilet of kipdijfilet
2 el mangochutney (ja ik ben aan het experimenteren geweest maar je kan gewoon een potje kopen)
1 volle tl garam masala
1 ui fijngesneden
2 el korianderblad fijngesneden.
2 el neutrale olie of geklaarde boter (ghee)

Snij het vlees in reepjes of blokjes en marineer ze met de ui, garam masala en mango chutney. Laat het vlees minimaal 1 uur marineren. Bak de kip vervolgens in de olie gaar.

Verdeel het deeg in ongeveer 8 bollen en druk deze plat tot een dikte van ongeveer 2 cm. Laat de broodjes op een met bloem bestoven plek 20 minuten afgedekt rijzen. Bak ze vervolgens aan beide kanten mooi bruin in en gietijzeren pan. De broodjes gaan als het goed is opbollen tijdens het bakken, dat hoort! Na het bakken afgedekt houden zodat ze zacht blijven.

Vulling 2:
500 gr kipfilet
2 paprika’s
2 ui (rood en/of wit)
peterselie naar smaak.
3 el groene olijven grof gesneden.
1/2 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1/4 tl kurkuma poeder
1 tl gemberpoeder
zout
2 el korianderblad fijngesneden
3 el olie.

Snij de ingrediënten even groot en bak ze aan in de olie. Voeg de kruiden toe en zorg ervoor dat de vulling niet te nat is.

Druk de deeg bolletjes plat, verdeel de vulling over het midden en plooi vervolgens de randen aan elkaar vast totdat je een buideltje hebt. Knijp de randen goed tegen elkaar en draai je buideltje vervolgens om zodat de sluiting aan de onderkant zit. Maak de rest van de batbots af en druk ze vervolgens plat. Dit doe je om een rustige zachte manier door vanuit het midden naar buiten te werken. Hou een dikte van 2cm aan en laat ze vervolgens 20min (afgedekt) rijzen.

Bak vervolgens aan beide kanten mooi bruin in een gietijzeren pan. Na het bakken afgedekt houden zodat ze zacht blijven.

Vulling 3:
500 gr kipfilet of nog lekkerder kipdij-filet.
1/2 liter kippenbouillon
1 laurierblad
50 gr rozijnen
100 gr blanke amandelen

saus:
2 uien
bosje korianderblad fijngesneden
enkele saffraandraadjes opgelost in 50ml water
1 tl gemberpoeder
1 tl kurkumapoeder
0.5 tl kaneel
zout naar smaak
2 el neutrale olie.

Pocheer de kip in de bouillon & het laurierblad. Laat vervolgens afkoelen en trek het vlees uit tot kleine stukjes. Dit kan met je vingers, vork of met een handmixer.

Bak de amandelen in olie mooi bruin. Laat afkoelen en vermaal ze tot grove poeder.
Wel de rozijnen in water en laat ze vervolgens uitlekken.
Snij de uien fijn en bak ze in de olie glazig. Voeg specerijen en saffraanwater toe en breng het aan de kook. Voeg vervolgens de koriander en de gewelde rozijnen toe en laat op zacht vuur nog 20 minuten stoven.
Laat alles afkoelen en meng ze samen tot een lekkere vulling.

Rol het deeg uit tot 1 cm dikte. Neem een uitsteker en druk deze zachtjes! op de helft van de deegflap. Dit is alleen bedoeld om de broodjes te markeren voor de vulling. Verdeel de vulling over de rondjes, zie hieronder.
Leg de andere helft van de deegflap over de vulling heen. Ga nu zachtjes met je vingers rond de vulling en druk het deeg tegen elkaar aan.  Druk vervolgens met de uitsteker de broodjes uit. Leg ze op een met bloem bestoven plek, afgedekt, zodat ze nog 20 minuten kunnen rijzen.
Bak ze vervolgens mooi bruin. Deze zijn warm het lekkerst.Na het bakken afgedekt houden zodat ze zacht blijven.
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.