Deegwaren Ramadan Zoete broodjes Zoetigheden

Donuts met maizena en koolzuurhoudende water

Een donut  die luchtig is maar ook nog een beetje beet heeft.
Ingrediënten:
Afhankelijk van de grote van de uitsteker krijg je ongeveer 20 grote donuts. Probeer anders eerst de helft van het recept.

600gr bloem
100 gr maizena
60 gr suiker
5gr zout
30 gr gist
2 eieren
160 ml melk
140 ml koolzuurhoudende water
100 gr boter gesmolten en afgekoeld

Extra
Bloem voor het bestrooien
olie om in te frituren.

Bereidingswijze:

Los gist op in de melk en met de suiker.
Zeef bloem en maizena en meng deze samen.
Klop de eieren los.

Meng het gist mengsel met de eieren, boter en daarna met het water. Voeg nu het bloemmengsel in 2 delen toe. Kneed alles door tot je een fijne elastische deeg hebt.
Dek af en laat 45 minuten rijzen.

Bestrooi je werkplek met bloem en kneed het deeg kort door. Rol het voorzichtig uit tot een dikte van ongeveer 1,5 cm.  Druk met een donut uitsteker donuts uit je deeg. Of gebruik een glas, bord, bakje, koekjes uitsteker, flessendop of wat je ook maar kan vinden.

Leg de donuts op een met bloem licht bestrooide plek, dek ze af en laat ze nog  30 minuten rijzen of tot ze verdubbeld zijn. Ik gebruik grote doeken en bedekt ze daarmee. Het moet natuurlijk niet te koud zijn, anders gaan ze niet rijzen.

Verhit de olie en bak de donuts mooi bruin. De donuts hebben ongeveer 2 a 3 minuten baktijd nodig. Laat de donuts vervolgens uitlekken in een vergiet.
Decoratie is natuurlijk na keuze. Je kan ze gewoon bestrooien met poedersuiker. Of je kan helemaal los gaan met chocolade en glazuurtjes.  Je kan de donuts ook dunner maken, daarvoor rol je het deeg iets dunner uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.