Drankjes

Foodblogswap: Gingerous

 


Een paar jaar geleden werd mij verteld dat gemberthee zeer goed is voor je lichaam. Ik ga niet alle  ‘benefits’ opnoemen want dan ben ik een wel een tijdje bezig maar even google raadplegen over gember, gemberwater of gemberthee en je zult versteld staan. Gember hoort dus bij de ‘vergeten superfoods’.
Ik geloof in gember, amen, en daarom neem ik elke maand een gember ‘kuur’ waarbij ik zo’n 3 a 4 dagen veel gemberwater drink. Toen ik voor de foodblogswap van Juni gekoppeld werd met  Antoinette van ‘Eerst koken’, was de keus dan ook snel gemaakt. ‘Ik ga niet 2 vliegen maar 3 vliegen in 1 klap slaan’.

Dus zoals ik al aangaf maak ik vaak gember thee, hiervoor kook ik ongeveer 100gram geraspte gember in een liter water met naar smaak honing erbij. De 1ste glas drink ik warm en de rest  koud, verdeeld over de dag.  Nadeel van thee zetten op deze manier is dat je de gember uiteindelijk weggooit, voor niets! Bij  ‘Eerst koken’ kwam ik toevallig een recept voor gembersnoepjes en gingerale tegen. Als we even nadenken over ‘zûnigheid’ dan kan ik dus beginnend met 1 recept, 3 verschillende gemberproducten leveren. How cool is that???

Laten we dan maar even beginnen:

Deel 1:
Normaal meen ik zo’n  10  cm gember, die schil ik eerst, vervolgens rasp ik deze. Een liter kokend water gaat in een pan of thermoskan waarbij ik de gember toevoeg. En deze laat ik dan rustig afkoelen en trekken, het liefst de hele nacht. De volgende dag zeef ik de thee en drink deze dan met of zonder honing op.

Dit keer heb ik het even aangepast. Ik nam 250gr gember, 400gr ongeschild. Maakt deze schoon  en in plaatst van raspen heb ik er dunne schuine plakjes van gesneden. Deze heb ik samen met 1500 ml water aan de kook gebracht en daarna laten afkoelen. Van het kookwater heb ik 500ml apart genomen en de rest heb ik als thee gedronken.

Deel 2:
De gekookte plakjes gember heb ik ook apart genomen. Ondertussen had ik al 400gr suiker en 500ml normaal water aan de kook gebracht. Toen de suiker was opgelost en de siroop begon te koken heb ik de gemberplakjes toegevoegd. De gemberplakjes hebben een klein uurtje gekookt, de siroop zag er ondertussen uit als honing met véél schuim. Vervolgens goot ik de gemberplakjes af máár ving ik de siroop natuurlijk op!! De gemberplakjes mengde ik  royaal met kokos en kristalsuiker en liet deze op een bakplaat bedekt met bakpapier afkoelen.

Deel 3:
De opgevangen siroop ging terug in de pan samen met de 500 ml opgevangen gemberwater, sap van 2 citroenen (120ml ongeveer) en 50 gr suiker (ik vond de siroop zo zoet!). Dit bracht ik aan de kook en liet het vervolgens weer afkoelen.
Enige wat je dan nog nodig hebt is een glas, koolzuurhoudende water en ijsblokjes… summer is coming!

Ps.Gemberthee schijnt te helpen bij het afvallen (ik merk er helaas niks van), maar dan zou ik wel van de ále en de snoepjes afblijven.

Toch even wat extra’s:
In het Arabisch spreek je over ‘Djendjabil’ (spreek uit: zjanzabiel), wisten jullie dat het ook een meisjesnaam is?  Grappig dat je dan in het Hollands gewoon ‘gember’ heet, in het Arabisch klinkt het zo ‘sprookjesachtig-alladin-buikdansende-100-nachten’.

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.