Koekjes Ramadan Zoetigheden

Shebakkia Bouchnika

Naast de traditionele shebakkiavorm, zie hier, zijn er ook andere vormen en recepten. Dit is bijvoorbeeld één van de modernere varianten, het gebruik van een pastamachine is natuurlijk nieuw.

In de volksmond noemt men deze shebakkia ‘Bouchnika’. Het is namelijk vernoemd naar Bouchnika, de gedroogde schermen van de ‘fijne akkerscherm/amni visnaga’. Deze gedroogde scherm kan je kopen op de markten(souks) van Marokko en worden gebruikt als tandenstokers. In het Engels staat de plant ook bekend als Toothpickweed. Nu had ik een foto gemaakt maar helaas ben ik deze kwijt geraakt. Je kan op google zoeken naar tootpickweed of bouchnika om de gedroogde plant te zien.

De tandenstoker shebakkia…. laten we het dan toch maar houden op bouchnika.


Voor dit recept heb je een pastamachine nodig.

Ingrediënten:

500gr bloem
100gr roomboter
200ml lauwwarme melk
100gr amandelen (mogen blanke amandelen zijn, ik heb met vel gebruikt)
5gr bakpoeder
1tl venkelzaad of anijszaad
1/2 tl zout

1 liter olie om te frituren
graag een niet te diepe steelpan om te frituren.
1 kg honing.

Bereidingswijze:
Je mag de amandelen weglaten of minder gebruiken. Ik zelf vind dat ze met amandelen iets lekkerder worden. Wanneer je ze weglaat heb je ongeveer 50ml minder melk nodig.
Je kan ze ook zonder bakpoeder maken. Bakpoeder zorgt ervoor dat ze iets zachter worden en dat vind ik wel lekker.

Vermaal de amandelen tot fijne poeder of koop amandelmeel.
Smelt de boter en laat deze even afkoelen.

Vermeng alle ingrediënten behalve de bloem. Voeg de bloem er een beetje bij beetje toe tot je een stevige deeg hebt. Let op: het deeg is harder dan je waarschijnlijk verwacht. Als het deeg te zacht is krijg je het heel moeilijk door de pastamachine en blijven de afzonderlijke slierten niet mooi los van elkaar. Verdeel het deeg in ongeveer 8 stukken.

Zet je pastamachine vast.

Hoe ik te werk ga vervolgens:

  • Ik neem een bolletje deeg en rol deze tot een staaf en vervolgens zo plat mogelijk.
  • Dan haal ik deze door de pastamachine op standje 4 (niet de spaghettikant!!) , ik vouw het deeg weer dubbel en haal deze opnieuw door de machine.
  • Vervolgens haal ik het deeg nog 1 a 2 x door de machine op een dunnere stand, stand 2 vind ik een perfecte deeg.
  • Tenslotte haal ik het deeg door de spaghetti kant. Het is hier wel handig als iemand je helpt om de slierten vast te houden.

Nu heb je een tafel vol spaghettislierten en ga je beginnen met vormen. Hier kan je zelf kiezen hoe groot of klein je de koekjes wilt hebben. Hoe meer slierten hoe voller het koekje, wees niet te zuinig!
Knijp de deegslierten tegen elkaar (zie foto) en snij ze af.

Verwarm de honing kort en zet het vuur af.

Voor het frituren:
Je kan de koekjes gewoon in de olie gooien en dan bakken ze mooi bruin. Maar voor een volumineus effect pak je een koekje aan 1 kant vast en dip je de andere helft in de olie, dip het koekje zo’n 2 seconden en leg het koekje dan helemaal neer in de olie.

Bak de koekjes goudbruin en leg ze vervolgens in de warme honing. Laat ze tenslotte uitlekken en afkoelen. Mocht je dat lekker vinden dan kun je ze bestrooien met sesamzaad.
1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.