Gevogelte Vlees, gevogelte en vis

Bulgur pilav met kip spiesen

In discussies over copyright van recepten komt vaak naar voren dat we eigenlijk allemaal helemaal niet zo origineel zijn als we denken. Jouw prachtige kunstwerk blijkt dan al eens ontdekt te zijn ergens in verwegistan of door een chef die het ook al in zijn/haar kookboek heeft geschreven. Praktisch alles is al eens ontdekt, wij zijn nu eenmaal niet de eerste generatie in de mensheid die eens een keer buiten zijn eigen comfortzonde kookt. Je bent niet de enige die eens in voorraadkast kijkt en kookt met wat er voor handen is en je bent al helemaal niet de enige die wel eens denkt ‘zou dit lekker smaken’?

Het is natuurlijk ook de weg er naar toe die het interessant maakt, de persoonlijke ontwikkeling in de keuken. Het is fantastisch als iemand in de keuken bezig is en een nieuwe favoriet creëert, ook al is het waarschijnlijk al vele malen door andere gecreëerd.  Mocht je toch denken iets ontzettend fantastisch gecreëerd te hebben, iets dat nooit maar dan ook nooit door iemand gekookt of gegeten is…. vraag dan vooral patent aan 😉 .


                            Everything that can be invented has been invented (C.H Duell) 

De vraag is of het vervelend is?
Ik merk dat het mij wel eens tegenhoudt, dan heb ik iets leuks bedacht en ga ik het achteraf tegen beter weten in toch googelen. Duizenden resultaten binnen een enkele seconde. Of nog erger, je bladert weer eens keer in één van je kookboeken en daar zie je een recept staan die jij toevallig op bijna exact dezelfde manier hebt gemaakt 2 weken geleden. Je kan dan moeilijk denken: “Nou die kookboekschrijver heeft dat van mij overgenomen”.  Nee, daar gaat je ‘special snowflake‘ gevoel. Daar gaat je droom als recepten innovator. De oplossing voor wereldvrede kon je al niet bedenken maar blijkbaar ook geen recept op wereld niveau.
Maar weet je, het is niet vervelend. Het is gewoon zoals het is. Één van de velen zijn die iets gemaakt heeft op zijn/haar eigen manier. En ook daar zit iets moois in. Ik was afgelopen week informatie aan het zoeken over een regionaal gerecht en toen bleek dat het helemaal niet zo regionaal is maar half Afrika bijna exact hetzelfde gerecht maakt. Uiteindelijk zijn we allemaal collectief uniek. Ofzo.

De reden voor alle tekst hierboven is dat onderstaand recept zo eenvoudig is dat het een iets andere inleiding verdiende.En toen ik eenmaal begon te typen ik niet meer kon stoppen. Daarnaast lees ik vaak mee op fora/facebook waar mensen daadwerkelijk ruzies hebben omdat men elkaar beschuldigt voor het overnemen van een recept waarvan je al snel ziet dat het recept al in de 16de eeuw is bedacht. (Let op: dit is geen vrijbrief voor copy-paste gedrag en het niet benoemen van jouw inspiratiebron, lees dit eens voor meer informatie daarover)

Back to food!
Ik heb een voorliefde voor ‘mik het samen in een pan’-recepten, op dagen dat er tussen thuiskomen en weer vertrekken nog net een klein uurtje zit ben ik blij met eenvoudige recepten. Zo besloot ik een keer iets met bulgur te doen. Zie hieronder de foto van één van de variaties die ik wel eens gemaakt heb.

Het resultaat was heerlijk en vervolgens ging ik het vaker maken, wat een fantastisch eenvoudig recept dat blijkbaar al eeuwen bestaat. Maar ik ben ik niet als ik het elke keer anders maak, maar deze blijft favoriet.En daarom doe ik er maar ook meteen een eenvoudige kipspiesjes marinade bij. Omdat snel en makkelijk heel lekker kan zijn.

 

Ingrediënten:

bulgur:
300 gr bulgur, grove bulgur*
2 uien, liefst rood
2 zoete tomaten
1 teen knoflook
1 tl zout (je kan het altijd toevoegen)
1 volle theelepel paprikapoeder
1 volle theelepel komijn
1/4 tot 1/2 theelepel pul biber/chilipoeder/harissapoeder
3 eetlepels peterselie grof gesneden
1 tl paprika/tomatenpuree
2 eetlepels olijfolie
300 tot 350ml  water of (kippen)bouillon

Bereidingswijze:
Omdat de bulgur lekker grof is vind ik het lekker om de groenten ook grof te houden
Snij de knoflook in dunne plakjes
Snij ui en tomaat in blokjes.
Verwarm de olie en fruit daarin de knoflook en ui glazig. Voeg vervolgens de tomaat toe en bak ze ongeveer een minuut of 5.
Voeg dan de bulgur toe. wanneer de korrels omhuld zijn door de olie kan je de overige ingredienten toevoegen behalve het water en de peterselie. Roer alles goed door elkaar en voeg dan pas het water toe. Zorg ervoor dat de bulgur net onder water zit ongeveer 300ml, zet het vuur zo laag mogelijk en laat de bulgur gaar worden. Voeg niet alle water in eenmaal toe, liever eerst iets te weinig dan teveel. De uien en tomaten laten namelijk ook vocht los. Proef na 7 a 9 minuten of de bulgur gaar is (deze bulgur heeft nog een beetje een bite) en voeg anders nog een beetje water toe. Roer tenslotte de peterselie door de bulgur, zet het vuur uit en laat de de bulgur nog 5 minuten doorgaren in de eigen warmte.

Deze bulgur is zowel warm, lauwwarm en koud erg lekker.

Ingrediënten:

kip:
600gr kipfilet blokjes
2 teen knoflook, geraspt
2 el korianderblad fijngesneden
1 tl kerriepoeder (zonder zout), ik gebruik vadouvan kerrie
1/2 tl korianderpoeder
1/2 tl komijnpoeder
1/2 tl gemberpoeder
1 tl zout
1 el neutrale olie

Bereidingswijze:
Mocht je de barbecue gebruiken, week dan de saté stokjes in water.
Meng alle kruiden en specerijen.
Vermeng met de kipfiletblokjes, laat minstens een 1/2 uur marineren en rijg vervolgens aan
spiesjes/sate stokjes.
Verwarm de barbecue of grillpan en grill de spiesjes gaar.

 

* Bij turkse winkels is de bulgur te koop onder de naam ‘pilavlik bulgur’. Ook de volkoren variant is lekker. Je kan een fijnere bulgur gebruiken maar dan heb je minder water nodig en moet je oppassen dat het geen pap wordt.  Je kan ook tarly gebruiken mocht je geen bulgur kunnen vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.